Intuitív táplálkozás az ideális testsúly eléréséért

Megosztás

Az év eleje gyakran szól a különféle diétákról, nagyon sokan ilyenkor kezdik felkészíteni a testüket a nyári strandszezonra. Az interneten fellelhető legtöbb diéta szerint az állandó kalóriaszámolgatás és a brutális önsanyargatás vezet a tökéletes beach body eléréséhez. Azonban megjelent egy olyan, mostanában felkapott irányzat, ami szerint nincs szükség szigorú diétára, mindössze a testünk jelzéseit kell figyelembe vennünk.

Milyen a jó fogyókúra?

Ha megkérdezünk egy átlagembert, hogy mit gondol arról, milyen a jó fogyókúra, valószínűleg azt fogja válaszolni, hogy aminek a segítségével nagyon rövid idő alatt szabadulhatunk meg a felgyülemlett túlsúlytól. Bár léteznek ilyen diéták, melyekkel valóban gyors fogyás érhető el, azonban ezeknek számos hátulütőjük van.

Ezek a problémák leginkább úgy kerülhetőek el, ha nem a gyors fogyást ígérő módszerekre figyelünk, hanem hosszú távú megoldásokon kezdünk el gondolkodni. Ezért a legjobb módszer az életmód és a gondolkodásmód megváltoztatásában rejlik, hiszen ha jó irányba tereljük a szokásainkat és a gondolatainkat, kicsi az esélye annak, hogy valaha visszatérünk a rossz beidegződéseinkhez, amik ahhoz az állapothoz vezettek, amitől szabadulni szeretnénk.

Erre nagyszerű megoldást kínál az intuitív étkezés módszere, melyet két amerikai dietetikus, Evelyn Tribole és Elyse Resch az Intuitive Eating című könyvükben ismertetett meg a nagyérdeművel. Az étkezés nagyszerűsége abban rejlik, hogy visszanyúlik a születésünkkor is meglévő ösztöneinkhez, vagyis az éhség- és a teltségérzet ösztönös reakcióját hívja segítségül. Röviden megfogalmazva figyelnünk kell a testünkre, ami jelzi, hogy mikor milyen és mennyi ételre van szükségünk.

Az intuitív étkezés alapelvei

Az intuitív étkezésnek 10 alapelve van, mindegyik aköré épül, hogy a testünk jelzéseit figyelembe véve és tiszteletben tartva alakítsuk ki a táplálkozási szokásainkat.

Röviden ezeket az elveket kell betartani:

  • ne fogyókúrázzunk a szó klasszikus értelmében
  • ne éhezzünk
  • ne zárjunk ki ételcsoportokat
  • ne törődjünk az idejétmúlt étkezési szabályokkal (pl. este 6 után nem szabad enni)
  • ha jól laktunk, ne együnk többet
  • azt együnk, amit szeretnénk (ha brokkolit kíván a szervezetünk, ne paradicsommal tömjük)
  • szokjunk le a vigaszevésről és az étellel jutalmazásról is
  • fogadjuk el magunkat, ne támasszunk lehetetlen elvárásokat magunkkal szemben
  • sportoljunk annyit, amennyit élvezettel teszünk
  • étkezzünk változatosan, és jó minőségű, tápláló ételeket juttassunk be a szervezetünkbe

Azt ne várjuk, hogy az intuitív táplálkozással rövid idő alatt meg fogunk szabadulni a több év során felszedett plusz kilóktól, de egy egészségesebb élet kialakításában a segítségünkre lehet ez a módszer.

Ha szeretnél a témában további hasznos cikkeket olvasni, javasoljuk, hogy keresd fel az ÉVA magazin weboldalát!

Kapcsolódó cikkek