Milyen gumit válasszak, ha sokat autózom?

Megosztás

A környező országokban dolgozó ingázók, a vidéki fuvarokat teljesítők, az utazó üzletkötők mind-mind hosszú órákat töltenek az utakon. Nem kell viszont futárnak lenni ahhoz, hogy valaki különösen sokat vezessen. Ha összeadjuk, hány kilométert teszünk meg egy héten, könnyen lehet, hogy az agglomerációból bejárva is hatalmas számot kapunk. Vajon lehet valahogy spórolni akkor is, ha sokat kell autóznunk? A válasz: igen!

A gumin is múlik!

Természetesen, ha tudjuk, hogy sokat használjuk majd, érdemes eleve olyan kocsit választani, amely paraméterei megfelelnek az elvárásoknak. Takarékos és kényelmes autóval százezreket is spórolhatunk. De rengeteg múlik a megfelelő beállításokon is. Az autó műszaki állapotát és fogyasztását ma már a legtöbb rutin szervizelés során precízen tudják hangolni. Egy fontos elemről, a gumiról azonban meglepően sokan megfeledkeznek.

A gumik megfelelő kiválasztása és ideális nyomáson történő üzemeltetése több liter üzemanyagot is megspórolhat az első ezer kilométerünk alatt. Kövessük a gyártó utasításait, ellenőrizzük rendszeresen a guminyomást, és hangoljuk finomra a futóművet, amennyire csak tehetjük! A megfelelő beállítások az abroncs élettartamára és a kocsi fogyasztására is hatással vannak.

Lehet az egészet magasabb szintre emelni?

Az egyik legfontosabb kérdés a fogyasztás után, hogy milyen gyakran kell cserélnünk az elhasznált kerekeket. A gumiabroncsok állapota kritikus kérdés azoknál, akik sokat vannak úton, esetleg az autópályán, külföldön is megfordulnak. Sok országban szigorúan ellenőrzik az autógumik állapotát, arról nem is beszélve, hogy az egyenetlenül kopott papucs balesetveszélyes lehet.

Az Olcsobbgumi.hu-nál kapható magas futásteljesítményű gumikat kifejezetten erőteljes használatra tervezték. Számos módszer létezik, amelyikkel javítani lehet a gumi tulajdonságait. A különleges vulkanizációs eljárások, a megfelelő barázda kialakítás és a magas minőségű anyagok használata lehetővé teszi, hogy sok, normál abroncsokra jellemző hibát kiküszöbölhessenek. 

Gumi mindennapos használatra

A HM, vagyis High Mileage gumik kifejezetten hosszú és tartós igénybevételre készültek. Egyenletes futásteljesítményt és alacsony gördülési ellenállást garantálnak. Ez keveset számít 5-10 kilométeren, egy ausztriai kirándulás után viszont literben és forintban is mérhetjük a különbséget.

A HM gumik egyenletesebben kopnak, ezáltal az élettartamuk is magasabb az átlagosnál. Ez főleg az ingázóknak jelenthet megkönnyebbülést, hiszen nem kell drága, külföldi gumiszerelőt felkeresni a hibák miatt. A kerekek ellenőrzésével akár a következő hazautat is megvárhatjuk. 

Megfelelő ellenőrzés és tárolás mellett a speciálisan hosszú utakra tervezett abroncsokkal tényleg messzire juthatunk. A gondos kialakítás gondtalan autózást tesz lehetővé – nagy távolságokra is.

Kapcsolódó cikkek