Hasznos iránytű a domain név választáshoz

Megosztás

Egy weboldal létrehozásához az egyik első lépést a domain név kiválasztása jelenti. Bizony ez az a pont, amelyik olykor indokolatlanul sok bonyodalmat okoz a területtel ismerkedők körében.

Ebben a cikkben igyekszünk lehetőség szerint megkönnyíteni a domain név kiválasztásával járó teendőket, mégpedig hasznos és már sokaknál bizonyított praktikák ismertetésével.

Mik a tökéletes domain név ismérvei?

Amikor a készülő weboldalunkhoz domaint igyekszünk választani, akkor jó eséllyel sok-sok látogatóban reménykedünk a majdan elkészülő honlap kapcsán. Ehhez mindenképpen szükség lesz arra is, hogy az emberek könnyedén rátaláljanak a weblapunkra, vagyis be tudják azt írni a keresőbe.

Tehát az ideális domain név nem túl hosszú, illetve főként rövidnek számít. Minél hosszabb ugyanis egy kifejezés, a laikus fülnek annál nehezebb lesz megjegyezni. Fontos a könnyű kiejthetőség, az egyértelműség és az idegen eredetű szavak mérsékelt használata.

Még jobbnak minősül egy domain név, ha kellőképpen kapcsolódik a tevékenységünkhöz, a nevünkhöz vagy éppen a weboldalunk tematikájához.

Hogyan válasszuk ki a leginkább ideálisnak tűnő domain nevet?

Az első és egyik legfontosabb tudnivaló, hogy egy domainnek kizárólag egyetlen tulajdonosa lehet. Vagyis a regisztrációt megelőzően annak célszerű utána néznünk, hogy szabad-e még az általunk kigondolt verzió.

Számos online felület áll napjainkban rendelkezésre ahhoz, hogy egy-egy domain verzió státuszát ellenőrizni tudjuk. Amennyiben zöld jelzést kapunk az általunk beírt verzióra, akkor már intézhetjük is a regisztrációt.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy a felmerülő lehetőségeket latolgatva nehezen tudunk dönteni. Ebben az esetben megnyugvást jelenthet a számunkra, hogy a weboldalunkat később át tudjuk költöztetni egy jobbnak gondolt domain névre, tehát a döntésünk nem minősül véglegesnek és megváltoztathatatlannak.

Hasznos praktikák, ha nem tudnánk dönteni

Gyakori jelenség a kezdő weboldal készítők körében, hogy nehezen jutnak dűlőre a domain név választással. Az ilyen jellegű problémák feloldására jó ötletnek bizonyulhat egy lapra felírni azokat a kulcsszavakat, amelyek a tevékenységünkhöz kapcsolódnak.

A kijegyzetelt szavakból aztán párokat képezhetünk, egy-egy kombináció pedig kifejezetten ígéretesnek is bizonyulhat. Olyannyira, hogy tetszés szerint akár többet is bejegyezhetünk a vállalkozásunk számára.

Mit tehetünk akkor, ha több domain nevet változatosnak és ígéretesnek tartunk? Ebben az esetben végezzünk rögtönzött kutatást az ismeretségi körünkben. Vagyis kérdezzük meg a barátokat, családtagokat és egyéb ismerősöket, hogy nekik melyik változat tetszik leginkább. Az ő véleményük jó eséllyel rímelni fog arra, ahogyan a nagyközönség majd viszonyulni fog a domain nevünkhöz.

Kapcsolódó cikkek