Eljegyzési gyűrű vagy karikagyűrű?

Megosztás

Az eljegyzési gyűrű és a karikagyűrű között van néhány különbség, amit a köznyelv néha összemos nemes egyszerűséggel jegygyűrűvé. Pedig mindkét gyűrűnek más időszakban van igazán szerepe, bár közös bennük, hogy egy életre szólnak.

Eljegyzési gyűrű

Ez az a köves gyűrű, amit a reménybeli vőlegény a leánykéréskor a menyasszony ujjára húz. Az nincs megadva, hogy milyen fémből készüljön, de a legnépszerűbb a mai napig az arany. Ennek többféle változata is van, vagyis lehet a hagyományos sárga, a modernebb fehér és a romantikus vörös (rozé) arany. Ezek mindegyikét arany, csak más fémmel ötvözik, aminek a hatására elnyeri a jól ismert színeit. Ezek magában is gyönyörű eljegyzési gyűrűt alkotnak, de vannak, akiknél a két-három szín kombinációja a befutó.

Továbbá az sem mindegy, hogy hány darab és milyen kő van benne. Az egyik lehetséges variáció a gyémánt, de annak meg is van az ára, így egy fokkal gyakoribb a cirkóniával készített eljegyzési gyűrű. Sőt, manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző színű drágakővel díszített darabok is, mint amilyenek a rubin, smaragd, zafír.

Vannak olyan hölgyek, akiknek nincs külön eljegyzési gyűrűjük, hanem együtt kiválasztják a karikagyűrűt a párjukkal, amit előbb a bal gyűrűsujjukon, majd az esküvői szertartás után a jobb kezük gyűrűsujján hordanak. Ennek egyetlen hátránya, hogy nincs két ugyanolyan ujj, ezért biztosan szükség lesz egy kis igazításra ahhoz, hogy megfelelően az ujjra simuljon az esküvő után.

Karikagyűrű

Az eljegyzési gyűrűhöz hasonlóan aranyból készül, így nem meglepő, hogy ugyanazok a színek jellemzik, vagyis a sárga, a fehér és a vörös arany. Mint első próbatétel, akadnak olyan párok, akiknek nem egyezik az ízlésük a gyűrűre vonatkozóan, így már az elején lehet gyakorolni a kompromisszumot. Ezek között is van olyan, ami tartalmaz, és olyan is, ami nem tartalmaz követ. Természetesen ezek közül mindkét variáción lehet segíteni, de általában azokat már csak akkor lehet felpróbálni, ha már készen vannak.

Fontos, hogy ne legyen túlságosan vékony a gyűrű, mert az a későbbiekben jelenthet problémát, hiszen ha esetleg kicsit ki bővíteni kell, akkor egy vékony gyűrű azt nem biztos, hogy jól viseli. Ugyanez vonatkozik a mintás, köves és többszínű darabokra is, mivel a bővítéskor sérülhet a minta.

Az ezüst gyűrűk is kezdenek divatba jönni, csakúgy, mint a nemesacél és a palládiumból készültek is. Az utóbbi inkább a fémallergiásoknak kedvez, mivel ez az a fém, ami nem vált ki allergiás reakciót, így bátran viselheti mindenki.

Az biztos, hogy soha nem szabad elsietni az eljegyzési- és a karikagyűrű kiválasztását, mivel azt egy életen át viselni fogjuk.

Kapcsolódó cikkek