Térdvédővel a test egészségének megőrzéséért

Megosztás

A térd az ember egyik legsérülékenyebb ízülete, ezért kiemelkedően fontos, hogy elkerülhető legyen a sportolás közbeni térdsérülés. A harcművészetek gyakorlása közben a térd különösen ki van téve a megnövekedett terhelésnek, s így a sérülésveszélynek.

A gáncsolások, a rúgások, a térdre esések, ütközések, dobások, csavarodásos mozdulatok finoman szólva sem kedveznek a térdízületek egészségének. A nagy sérülésveszély miatt a küzdősportok harcművészei kipárnázott térdvédőket használnak, mert azok képesek csökkenteni a térdre nehezedő, edzéseken fellépő, szokatlanul nagy terheléseket.

A térdvédő stabil támaszt ad a térdízületnek, ezért a használata a sporton kívül ajánlatos a megterhelő, nehéz fizikai munkát végzők számára is. Fontos, hogy a térdvédő elsősorban a térdsérülés megelőzését szolgálja és nem gyógyászati segédeszköz. Legfeljebb csak könnyebb térdsérülésekre és húzódásra lehet megfelelő kiegészítő kezelés.

A vásárlók hajlamosak összetéveszteni a térdvédőket a térdszorítókkal és térdgumikkal, amelyek csupán a térd stabil tartását képesek szavatolni, a térd védelmét nem.

samansport.hu webáruházának árukészletében többféle térdvédő áll a vásárlók rendelkezésére. Különböző formák szerint a választék részét képezi az oldalt párnázott térdvédő, amely a különféle rúgásokat gyakran alkalmazó harcművészetekben előnyös a térd számára. A forma szerinti másik típus a térdkalácsot extrán támogató térdvédő, ami azon harcművészek számára nélkülözhetetlen eszköz, akik földharcban küzdenek. Ezeket a térdvédőket szivaccsal tömik ki, s a térdhajlatnál szellőző lyukkal vagy több ventilációs lyukkal látják el a komfortos viselés érdekében.

A térdvédőket megkülönböztethetjük aszerint is, hogy milyen anyagból készítették őket. A pamut és a kevertszálas pamut térdvédők jól szellőző anyagból készülnek, és teljeskörű mozgást tesznek lehetővé. A neoprén térdvédő frottír belső borításának hőtartó képessége miatt a térdet melegen tartó viselet. A légáteresztő műszálas anyagú térdvédők pedig ultrakönnyű darabok.

Természetesen a térdsérülések elkerülése érdekében nem elég a térdvédő viselése a gyakorlások közben. Elengedhetetlenül fontos a bemelegítés, amely felkészíti a szervezetet a különleges bánásmódra, a szokatlan terhelésre.

Kiegészítő kezelésnek ajánlott a térdvédők mellé a sérülések elkerülésére és a meglévő sérülések kezelésére az N848 Thai masszázsolaj és a regeneráló krém. Ezek a készítmények hűsítő és melegítő hatással rendelkeznek, melynek köszönhetően az izmok, inak és ízületek lazításában játszhatnak szerepet, továbbá képesek felgyorsítani a duzzanatos és zúzódásos sérülések gyógyulását. Használhatók az edzés előtti bemelegítéshez, és az edzés utáni regenerálódáshoz is.

Kapcsolódó cikkek