Az adathordozóink csoportosítása

Megosztás

Mindennapjainkat adathordozókkal a kezünkben, zsebünkben töltjük. Olyannyira beleépültek a hétköznapokba, hogy természetes, hogy van egy okostelefonunk, de igazából bele sem gondolunk, hogy ez is egy adathordozó funkciót tölt be. A működési elvük szerint vegyük sorba, milyen adathordozók vannak.

A papíralapúk csoportja

Ezek az adathordozók a lyukkártya és lyukszalag voltak, de ma már nem használjuk. Rendkívül sérülékeny és lassú feldolgozású megoldások voltak. Fizikailag nagy méretük és nagy súlyuk miatt tárolásuk is nehézkes volt, sőt, könnyen is sérültek. Továbbfejlesztésre nem voltak alkalmasak.

Mágneses elven működőek

Elsőként, mint mágnes dob és mágnesszalag jelentek meg, mára ezeket is felváltották a mágneslemezek. Napjaink egyik legelterjedtebb háttértárainak mondhatjuk őket. A kapacitás a fő meghatározójuk, valamint az adatsűrűség és a hozzáférési idő. A tárolt adatok könnyen írhatóak, olvashatóak és törölhetőek is.

A mágneslemezek két típusát ismerhetjük, az egyik a hajlékonylemez, azaz a floppy. Manapság ezt már nem alkalmazzák. A másik a winchester, azaz a HDD, mely a jól ismert és használatos merevlemez. A tárolt adatok egy ilyen eszköz esetében egy mágnesezhető tányérra kerülnek, az adatokat az író/olvasó fej segítségével lehet írni és olvasni.

Optikai elven működőek

Jelenleg is használatosak, a legtöbb háztartásban bőven van belőlük. Az optikai elven működő adathordozók a CD-k, a DVD-k és a legújabb verziójuk a Blu-Ray lemezek. Az eltérő típusú megoldások különböző tárhely mérettel rendelkeznek. A lemezek közötti fő különbséget a felhasználási módok jelentik. Megkülönböztetünk csak olvasható, egyszer írható vagy többször írható lemezeket. Megjelentek továbbá a dual, mindkét oldalon írható lemez változatok, valamint a nyomtatható kivitelek is.

Magnetoptikai elven működőek

A mágneses optikai tárak fő különbsége a sima optikaival szemben, hogy a lemezek felületére fémötvözetet visznek fel. Adatátvitel során a lézerfény melege által a felvitt réteg mezője polaritást vált. Ezzel ellenállóbbá teszi azokat az ütődéssel, karcolásokkal szemben, sőt, a hőmérsékletváltozásra is kevésbé lesznek érzékenyek.

Elektronikus adathordozók csoportja

A legmodernebb és legjobb megoldásoknak mondhatóak. Elektronikusan rögzíti az adatokat, egyszerű kezelésű, megbízható, törölhető tárhelyet ad. Minimális helyigényű, valamint nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így meghibásodása jóval ritkább. Az SSD-ket, a pendrive-okat és a memóriakártyák legtöbbjét sorolhatjuk ide.

A pendrive-ok közül jelenleg a legnagyobb tárhely kapacitással rendelkező Kingston HyperX Savage 3.1/3.0 USB 512GB-os modellje érhető el a piacon. A leggyorsabb adatátviteli sebességgel rendelkező darab méretének köszönhetően akár évekre elegendő tárhellyel üzemel.

Ezen a darabon kívül a Gigaplaza.eu termékkínálatából a forgalomban lévő összes adathordozó típust is megrendelheti.

Kapcsolódó cikkek