Miért fél mindenki a fogászati kezelésektől?

Megosztás

Miért van az, hogyha készíteni kellene egy listát arról, hogy mitől félünk a világon a legjobban, tuti benne lenne az első háromban a fogorvos? Pedig egy igazán jó, szakmájához értő szakorvos kezei között a legnagyobb biztonságban érezhetjük magunkat.

Minden valószínűség szerint ilyenkor nem is a fogorvos személye az, ami a rettegést kiváltja, hanem a kiszolgáltatottság, a különböző furcsa eszközök, sőt, akár egy gyermekkori trauma is. Ettől függetlenül nincs mitől félnünk, de ezt meg kell tanulnunk legyőzni, mert senkinek nem válik hasznára.

A félelem ismérvei, avagy miért van rossz hatással ránk

Az egyik legfontosabb, ami miatt tolódik egy fogorvosnál történő látogatás az a félelem. Az ember hajlamos halogatni azt, amitől tart, így gyakori tünet, hogy minden más fontosabb, mint hogy eljussunk fogorvoshoz.

Ez főleg azért rossz, mert mire így eljutunk orvoshoz, addigra a probléma meglehetősen előrehaladott állapotba kerül, sok esetben pedig már nem is elegendő egy egyszerű fogtömés, hanem gyökérkezelni kell az adott fogat, vagy akár annyira károsodott, hogy ki is kell húzni. Sokan megvárják azt, míg a fájdalom erősebb lesz, mint a félelem, de ilyenkor már többnyire nagy a baj.

Éppen ezért próbáljuk megkeresni a kiváltó okot, hogy fel tudjuk dolgozni, így talán kevésbé fog megviselni egy látogatás a fogorvosnál. Ez lehet egy gyermekkori trauma, de akár csak a haverok ijesztgetéséből származó félelem is.

A bizonytalanság, mint félelemkeltő faktor is gyakori ebben az esetben. Épp ezért próbáljuk előre megtudni, hogy mi is fog történni, vagy kérjük meg az orvost, hogy magyarázza el még a kezelés előtt a dolog mikéntjét, sőt akár közben is ismertetheti, hogy mit és miért tesz éppen. Ez nagyban oldhatja a bennünk lévő feszültséget.

Hála a korszerű technikának, manapság már nem kell, hogy fájjon egy fogászati kezelés. A fájdalomcsillapítók meglehetősen hatékonyan képesek csökkenteni a fájdalmat, sőt, a legtöbb esetben semmit nem érzünk egy kezelésből. Oké, ez egy foghúzásra csak mérsékelten igaz, de nem kell eljutni addig, ne halogassunk!

Mivel ezek a modern érzéstelenítők meglehetősen tartósak, ezért nem fordulhat elő, hogy elmúlik a hatásuk a kezelés alatt, sőt, általában jó sokáig szokott zsibbadni az ember arca. De ez a kis kellemetlenség megéri azért, hogy ne fájjon a kezelés.

Ha még ennek ellenére sem múlt el a félelem, akkor van egy jó módszer ahhoz, hogy mégis bele merjünk vágni. Nem, nem az altatásra gondolunk, bár elég közeli az állapot. Ez az éber szedálás. Ilyenkor a beadott nyugtatószerek hatására elmúlik az idegesség és a félelemérzet, de ettől függetlenül képesek vagyunk kommunikálni az orvossal.

Ez remek lehetőség arra, hogy oldjuk a félelmet, és rövid időn belül jó kedvvel, félelem nélkül járjunk fogorvoshoz, hiszen rájövünk, hogy ott semmi rossz nem vár ránk.

Kapcsolódó cikkek