Megoldás a kalapácsujjak megzabolázására

Megosztás

Műtét nélkül a kalapácsujj megszüntetése nem lehetséges, de a deformálódás megállítható, szinten tartható, lelassítható a különféle szilikon lábujjkorrigáló eszközökkel.

Előzzük meg a kalapácsujj és bütyök kialakulását

Senkinek ne kerülje el a figyelmét a tény, hogy a lábujjkorrigáló eszközök használata csak tüneti kezelésre alkalmasak, a deformitást nem képesek megszüntetni. Orvosi, műtéti beavatkozás előtt azonban mindenképpen érdemes kipróbálni a lábujjgyűrű használatából adódó előnyös hatásokat. A kalapácsujj és a vele együtt járó bütyök legjobb ellenszere a megelőzés. A kalapácsujj sajnos örökölhető, viszont ezzel együtt megjósolható a kialakulása. Éppen ezért az erre hajlamosak körében a családi kórtörténetet figyelembe véve, megfelelő odafigyeléssel van esély a kalapácsujj kialakulásának megelőzésére.

Nem is annyira titkos praktikák

Vegyük le a cipőnket, és amikor csak lehet, járjunk mezítláb. Tornáztassuk a lábfejünket. Amikor cipőt húzunk, válasszunk kényelmes, tág lábbelit, amelyben elegendő hely marad minden egyes lábujjnak, de legfőképpen a nagylábujjnak. Váltogassuk minél gyakrabban a cipőnket.

Használjunk lúdtalpbetétet. A lúdtalpbetét használata segít megelőzni a bütyök, a csontkinövés, a kalapácsujj kialakulását, a nagylábujj elfordulását, ficamát, a csonthártya izgalmát. Tegyünk harántboltozatot megemelő lúdtalpbetétet minden cipőbe és papucsba.

Kalapácsujj és bütyök korrigáló eszközök

A szilikon anyagból készült kalapácsujj korrigáló termékek kényelmes és higiénikus megoldást nyújtanak az eldeformálódott lábujjak számára. A kalapácsujj alátámasztó szilikon gélpárna a lábujjgyűrűhöz hasonló megjelenésű eszköz, amely eltartja egymástól a lábujjakat és egyben a függőleges mozgást is megakadályozza. A szilikon a bőrünkhöz hasonlóan sima és puha felületű, mégis kopásálló, emlékező tulajdonsággal bíró anyag. Hordás közben úgy simul a láb alakjára, hogy közben a helyén marad. A viselete kellemes és kényelmes, nem zavaró. A deformálódásból adódó fájdalmat enyhíti. Többszöri használatra alkalmas, mégis higiénikus, mert használat után lemosható, fertőtleníthető. Viselése során a lesüllyedt lábujjak megfelelő alátámasztást kapnak.

A lábfej egyéb problémáira további eszközök állnak a rendelkezésünkre. A bütykös láb kezelésére ajánlott a tépőzárral rögzíthető korrigáló éjszakai sín, amelyet kifejezetten fekvő- vagy ülőhelyzetben történő használatra fejlesztettek ki. A szellőző bütyökvédő és korrigáló gélpárna ideális a kényelmes nappali viselésre azoknak, akik hosszabb ideje szenvednek a lábbütyöktől.

Az Értéksziget Webáruházban is kapható bütyökvédő harisnya megvédi a kialakult bütyköt a dörzsöléstől, az öntapadós bütyökvédő gyűrű pedig megakadályozza a bőrkeményedést. A cukorbetegek egy specifikusan a számukra tervezett szilikon bütyökvédővel kezelhetik a lábfejükön kialakult deformációt.

Kapcsolódó cikkek