A tokaji borvidék legnagyobb állami borászata radikális változásokra készül a minőség jegyében – derül ki a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának legutóbbi döntéseiből.
A Grand Tokaj Zrt. jövőbeli stratégiájának középpontjában a prémium kategóriás borok előállítása áll, jelentette be Wáberer György, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács társelnöke.
A hosszú évek óta veszteségesen működő vállalat teljes szemléletváltásra készül, amely érinti mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés folyamatait. Az új koncepció szerint a társaság kizárólag olyan termelőktől vásárol majd szőlőt, akik vállalják a szigorú terméskorlátozást: maximum 2 kilogramm szőlőt szüretelhetnek tőkénként, és hektáronként nem léphetik túl a 70 mázsás határt. A minőségi követelmények között szerepel a ládás szüretelés és az egészséges szőlő beszállításának követelménye is.
A minőségi váltás ára nem csekély: a Grand Tokaj idén 50 százalékkal kevesebb szőlőt vásárol fel, mint tavaly, viszont a felvásárlási árat jelentősen, kilogrammonként 140 forintról 280 forintra emeli. A döntéshozók szerint a magasabb minőségű alapanyag elengedhetetlen a Tokaji márka nemzetközi versenyképességének megőrzéséhez.
Az átalakítás sürgető, hiszen a cég pénzügyi helyzete az elmúlt években folyamatosan romlott. Míg 2023-ban 3,1 milliárd forintos árbevétel mellett 526 millió forintos veszteséget könyvelt el a társaság, addig 2022-ben 3 milliárd forintos bevétel mellett 429 millió forint volt a veszteség. A változások szakmai hátterét a Tokaj-Hegyalja Egyetem tudásbázisa és a térség évszázados borászati hagyományai biztosítják majd.
Forrás: Profitline
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz!