Nem kis ígéret hangzott el Tarcalon – „2026-ra a vezetői pozíciók 40 százalékát nők fogják betölteni”

Megosztás

2026-ra a nyilvánosan működő részvénytársaságok vezetői pozícióinak 40 százalékát nőknek kell betölteniük, jelentette be szombaton Tarcalon Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára. Az iconFeszt gazdaságpolitikai konferencia és fesztivál zárónapján tartott „Női vezetők a magyar pénzügyi-gazdasági rendszerben” című kerekasztal-beszélgetésen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen vett részt.

Az MTI kérdésére válaszolva az államtitkár kifejtette, hogy az uniós szabályozás szerint a tőzsdén jegyzett vállalatoknak a felsővezetői pozíciók esetében is biztosítaniuk kell a 33 százalékos női arányt. Az új szabályok 2026-ban lépnek életbe, de az átültetésüket már az év végéig meg kell valósítani.

Túri Anikó elmondta, hogy jelenleg Magyarországon az állami vállalatok vezetői pozícióinak körülbelül 30 százalékát nők töltik be kvóta nélkül is, így a tendencia alapján nem okoz majd nehézséget a hazai cégek számára az új előírások teljesítése.

A rendezvényen, amelyen többek között a család és munka kapcsolatáról, valamint a gyermekvállalás kérdéseiről volt szó, olyan neves szakemberek is felszólaltak, mint Hegedűs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója, Máger Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, és Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója, akik megosztották véleményüket és tapasztalataikat.

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek