Hogyan használják a telefonok a mesterséges intelligenciát?

MI

Megosztás

MI, AI: ezek a kétbetűs szavacskák mind a mesterséges intelligencia rövidítései. Nemrég még sci-fi könyvekben és filmekben álmodoztak ilyesmiről, ma már azonban akár egy mobil használatakor is elérhető.

Mi a mesterséges intelligencia? Ez egy jó kérdés, és még a szakértők álláspontja sem ugyanaz arról, hogy pontosan mitől számít már egy szoftver MI-nek. De az alapvető lényeg az, hogy egy olyan algoritmusról van szó, amely igyekszik emberi tevékenységeket, illetve ezek egyes részeit önállóan elvégezni. A technológia folyamatosan fejlődik és egyre újabb területekre tör be, manapság már lehet képet generálni, dolgozatot írni, zenét szerezni MI segítségével.

De mit tudhat az MI egy telefonban, mik azok a funkciók, amelyeket kibővíthet, új szintre emelhet, vagy a semmiből elérhetővé varázsolhat? Már most is vannak ilyen megoldások, amelyek jól mutatják a fejlesztési irányokat és a közeljövő újításait, nézzük őket sorban!

A zseb-inas egyre okosabb lesz

Már jó néhány éve elérhetők a telefonokban és egyéb eszközökben a különféle virtuális segédek, amelyekkel akár hangutasítások formájában is kommunikálhatunk. A Siri, a Google Asszisztens, a Google Bixby és társai sok területen állnak rendelkezésünkre, megmondják a várható időjárást, lejátsszák a kedvenc dalunkat, vagy épp elmondják, hogyan juthatunk el a legkönnyebben a kiválasztott célállomásra. Jelenleg még megvannak azonban a határaik: kissé úgy kell beszélnünk velük, mint egy értetlen óvodással, és arra is csak limitáltan képesek, hogy komplex, több fázisból álló feladatokat elvégezzenek.

Ebben jelenthet nagy változást az úgynevezett generatív MI beépítése. Ezt a technológiát nemrég a ChatGPT megjelenésével ismerte meg a szélesebb közönség, de több hasonló, úgynevezett nyelvi modellt fejlesztenek már világszerte. Ennek fő célja az, hogy valóban “emberi módon” lehessen kommunikálni a gépi intelligenciával, és akár folyamatos beszélgetés formájában hozzuk ki belőle a maximumot. A mobilos asszisztensek érkező generációja tehát egyre okosabban társalog majd velünk, és akár elképzelhető lesz majd egy ilyen jellegű beszélgetés is:

– Asszisztens, szeretnék ma este moziba menni.
– Milyen jellegű filmre vágynál?
– Leginkább valamilyen sci-fit néznék.
– A környéken három mozit találtam, ebben két ilyen filmet is játszanak, a Dűne második részét és az Űrhajóst.
– Melyikre érek oda hat óráig gyalog?
– A Dűnére biztosan, de akkor vigyél magaddal esernyőt!

Nyelvi határok nélkül

Douglas Adams klasszikus könyve, a Galaxis Útikalauz stopposoknak több őrült ötletet is köztudatba vitt annak idején, ennek egyike a Bábel-hal. Ez egy olyan lény, amely a fülbe helyezve gondolati úton átalakítja a beszélő nyelvét a mi anyanyelvünkre. A jó hír, hogy halat nem kell a fülünkbe tenni, de már elérhetünk hasonlót az MI segítségével. A Samsung legújabb telefonjain már be is mutatkozott egy ilyen megoldás, amely képes arra, hogy egy folyamatban lévő telefonbeszélgetés alatt szinkrontolmácsként fordítsa a partnerünk mondatait. Ez a segéd azt is lehetővé teszi, hogy a hívás végén jegyzetet készítsen a beszélgetés tartalmáról, hogy egy részlet se merüljön feledésbe.

A módszert minden bizonnyal a többi gyártó is átveszi majd valamilyen formában, valamint külső fejlesztők is jelentkeznek hasonló appokkal, amelyek használatával eltűnnek a határok és elgördülnek előlünk a nyelvi akadályok.

A tökéletes látvány

A mobilok fotós képességei is folyamatosan javulnak, az elmúlt években sokat fejlődött például a gyenge fényben történő fotózás, a zajcsökkentés vagy épp a képstabilizálás, de a mesterséges intelligencia ennél is többet kínál, és ezen a téren szintén vannak már működő példák. A Google Pixel 8 sorozaton debültált például egy olyan funkció, amelyben egy gombnyomásra nem egy, hanem egy gyors sorozatnyi fotót készít a telefon, és ha a portré alanya épp belepislogott a képbe, akár automatikusan is képes kicserélni az arcot egy pillanattal később készített snittből származóra.

Más gyártóknál olyan kamerás alkalmazások érkeztek és érkeznek, amelyek akár automatikusan, vagy néhány koppintással kiradíroznak egy oda nem illő elemet a képről úgy, hogy a helyét kitöltik a környezet részleteivel. Hasonló tervek vannak arra is, hogy egyetlen fotóból mozgó, beszélő virtuális avatárt készíthessünk, amelyet aztán arra használhatunk, hogy az illető hívásakor ez a digitális képmás szóljon hozzánk az egyszerű hang-kommunikáció helyett.

Amikor mi se tudjuk, mit szeretnénk

Sokszor előfordul, hogy olyasmibe kellene fognunk, amiről azt se tudjuk, hogy kezdjünk hozzá. Érkezett egy munkahelyi e-mail, amire kéne egy gyors válasz, de valahogy nem találjuk a megfelelő szavakat? A generatív MI beépítésével a mobilappok segíthetnek abban, hogy például a fenti helyzetben generálnak egy automatikus választ számunkra, amelyet persze utólag szerkeszteni is tudunk, hogy valóban pontos és személyes legyen az üzenet.

Ugyanígy megkérhetjük majd a telefonunkat, hogy a hagyományos ébresztő helyett dinamikusan kezeljék az időpontjainkat. Ha például azt érzékelik, hogy rossz az idő, esetleg baleset történt az aznapra tervezett útvonalunkon, nem a kért 8 órakor ébresztenek, hanem fél órával korábban, majd elmagyarázzák, hogy miért tart tovább az utunk és alternatívákat ajánlanak az odajutásra.

MI sem egyszerűbb!

A mesterséges intelligencia tehát nem egy mindenható robothadsereg, amely fellázad ellenünk – ezt hagyjuk meg a Mátrix és a Terminátor jövőképének. A telefonjnainkba és egyéb eszközeinkbe kerülő MI-eszközök legfőbb célja, hogy segítsenek olyan feladatokban, amelyeket eddig nekünk kellett részletenként megoldani, kiváltsanak bizonyos nemszeretem-munkafázisokat, valamint kényelmesebbé tegyék azt, ahogy a készülékkel kommunikáljunk. Érdemes tehát figyelni az újabb és újabb mobilokat és appokat, mert egyre több területen ámulunk majd el a technológia képességein.

Kapcsolódó cikkek