Újraszámolják az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat

Megosztás

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le – erről a 444.hu számolt be.

A Nemzeti Választási Bizottság 12:4 arányban elrendelte a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását.

A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagyszámban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

A szavazólapokat a Nemzeti Választási Irodához kell eljuttatni a helyi választási irodákból, majd ott pénteken reggel, egy sajtónyilvános esemény keretében vizsgálják meg azokat újra. A 24 592 szavazólap között olyanokat keresnek, amiket helytelenül ítéltek a szavazatszámlálók érvénytelennek, de valójában mégis érvényesek. Vitézy Dávid azt reméli, az ilyen szavazólapokkal megfordíthatja azt a 324 szavazatnyi különbséget, amivel Karácsony Gergely a mostani állás szerint megelőzi őt.

A döntésre Karácsony Gergely főpolgármester is reagált.

“A jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép. Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak” – írta bejegyzésében a főpolgármester.

Hozzátette: “Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás. Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította. Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a „bizonyítékok”, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?”

Közben a Telex arról is beszámolt, hogy olyan szavazókör is volt, ahol nemcsak Szentkirályi Alexandre, de Karácsony Gergely nevét is kihúzták a szavazólapról.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek