Jó jel, ha támadnak a mályi kisgólyák

gólya

Megosztás

A nyári időszak az egyik legforgalmasabb periódus a Mályi Madármentő Állomás számára. Ebben az évszakban fokozottan érkeznek a bajba jutott, árván maradt vagy különböző okokból sérült madárfiókák. Idén nyáron kiemelt szerep jutott a gólyamentésnek.

Lehoczky Krisztián, az állomás vezetője a Miskolci Naplónak elmondta, hogy jelenleg 31 gólyafiókát ápolnak és nevelnek a mentőállomáson. A fiókák különböző korosztályokból kerültek be, van köztük alig egy hónapos pici, de idősebbek is. A bekerülés okai változóak – némelyik fióka azért került ide, mert a szülők elpusztultak, például áramütést szenvedtek, így az egész fészekaljat ki kellett mentenünk. Más esetekben a viharok okoztak károkat a fészkekben, ledöntötték vagy lesodorták azokat. Voltak olyan gólyatojások is, amelyeket a mentők keltettek ki mesterségesen a keltetőben, miután a fészekből kidobva érkeztek.

A 31 gólyafiókának naponta mintegy 29 kg húst kell biztosítaniuk a megfelelő táplálkozáshoz. A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett faj lévén, a madármentők körültekintően bánnak velük. Lehoczky hangsúlyozta, hogy mivel a gólyák állami tulajdonnak számítanak, nem nagyon fogdossák őket feleslegesen.

A fiókák 64-65 napos korukban lesznek repülőképesek. Addig az állomáson maradnak, ahol

az a cél, hogy minimálisra csökkentsék az ember-madár kapcsolatot. Ezért Lehoczkyn kívül senki más nem foglalkozik velük, nehogy hozzászokjanak az emberekhez. Tavaly már az udvarra sem mertek kimenni a dolgozók a védekezően viselkedő gólyafiókák miatt.

Miután röpképesek lesznek, a Hortobágyi Nemzeti Park Góré tanyáján, a “semmi közepén” engedik majd szabadon őket afrikai útjukra. A Góré tanya biztonságos hely a számukra, ahol nem esnek kísértésbe, hogy az emberektől kolduljanak élelmet.

A Mályi Madármentő Állomáson összességében 200-250 állat él egyidejűleg, idénytől függően. Mostanra már lakásaik is megteltek a sok kis fecske-, rigó- és cinkefióikával. Nyáron átlagosan 20 új állat érkezik naponta mentésre, akiknek az életben tartásán fáradoznak a madármentők.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek