Rétisast mentettek a mályi madármentők

Segítenek a nemes ragadozón

Megosztás

A napokban ismét egy hatalmas sast sikerült megmenteni a Mályi Madármentő állomás jóvoltából, derül ki Lehoczky Krisztián Facebook-posztjából. A madarak királyát jelenleg a Hortobágyi Madárkórházban tartják elkülönítve, ugyanis fennáll a madárinfluenza veszélye.

„Egy pillanat kismadár, csak telefonálnom kell, hogy életben maradj. Nincs jól, nagyon nehezen lélegzik, idegrendszeri tüneteket is mutat, remélem Dokinak sikerül rendbe raknia.” Írta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás alapítója és vezetője a közösségi oldalon.

Utánajártunk, mi is történt valójában. Sárospatak külterületén a mezőőr talált egy rétisast, amelyik a semmi közepén állt. Erről az Aggteleki Nemzeti Park hétfőn értesítette a Mályi Madármentő Állomást. A sas megpróbált elszaladni, de meg tudták fogni. Abnormális dolog, ha egy réti sast egy ember meg tud fogni. A mezőőr értesítette az Aggteleki Nemzeti Parkot. A madár elég rossz állapotban van. Árulta el kérdésünkre Lehoczky Krisztián.

A hálás rétisas és Lehoczky Krisztián, a megmentője

Mivel fennállt a mérgezés lehetősége a felsőzsolcai kisállatrendelőbe vitték, hogy azonnal ellenszert kapjon. A sas nem mutatta mérgezés jeleit, viszont teljesen összeomlott idegrendszeri állapotban volt és nehezen lélegzett.

Innen a Hortobágyi Madárkórházba szállították, ahol ismét megvizsgálták és elvileg felmerült a madárinfluenza gyanúja. Az állattól vért vettek és várják a laborvizsgálat eredményét. Addig is szegény rétisast karanténba zárták. Emlékezetes, hogy tavaly a Heves megyei Kerecsenden is mentettek egy parlagi sast. Ő azonban sajnos szívnagyobbodásban szenvedett és három napra rá elpusztult a madárkórházban.

A 444 is tudósított arról, amikor 2018-ban Lehoczky úr egy mindkét lábára megbénult egerészölyvvel sétált be az ElMŰ-ÉMÁSZ épületébe, hogy nézzék végig, amint elaltatják, mert megunta a folyamatos, halogató levelezést a sok sérült állat miatt. Évente akár négyszázezer madár is elpusztulhat a villanyvezetékek okozta áramütések miatt. Sok szárnyas jószág pedig örök életére megrokkan. A súlyos eseteket sajnos el kell altatni.

A Mályi Madármentő állomáson mindig sok a vendég. A gólyától a fecskén át cinegéig és a még apróbb madarakig, valamint a kiscicától a hörcsögön és nyuszin át a mókusokig, kisállatok garmadája lel menedéket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei családi házban. A madarak és kisállatok befogadására alkalmas állomáson áramütést szenvedett, vagy egyéb módon sérült állatok, és elárvult kicsinyeik érkeznek minden nap. Lehoczky Krisztián és felesége még 2013-ban alapította a Mályi természetvédő egyesületet és onnantól kezdve sokan folyamatosan hozzájuk fordulnak segítségért, akik a megyében és azon túl is látszólag sérült, beteg állatokkal találkoznak. A Hortobágyi és az Aggteleki Nemzeti Parkkal is folyamatosan kapcsolatban állnak.

Reméljük, a beteg rétisas sorsa jobbra fordul és pár hónap múlva már újra büszkén és egészségesen szeli át a nyári eget.

Fotó: Lehoczky Krisztián Facebook-oldala.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek