Borsod legszebb helyei – Aggtelek

Megosztás

Aggtelek neve még annak is ismerősen cseng, aki soha nem járt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben, hiszen amellett, hogy az Aggteleki-karszt hungarikumaink listáját gazdagítja, 1995 óta az UNESCO Világörökség részét is képezi.

A csodálatos Baradla-barlangja pedig hazai viszonylatban cseppkőképződményekben a leggazdagabb. De nem csak emiatt érdemes Aggtelekre látogatni, hiszen akad a környéken akár egy teljes hétvégére elegendő látnivaló is.

Kihagyhatatlan program a barlangtúra. Három különböző túraszakaszt járhatunk be és ezek mindegyikén másféle cseppkőképződményék láthatók. Választhatunk az Aggteleki rövidtúra, a Jósvafői rövidtúra és a Vörös-tói középtúra közül.

Rövid sétával felkereshetjük a Martonyi Háromhegyi Pálos templom- és kolostorromot. Legegyszerűbben Martonyi községből Szalonna felé autózva közelíthetjük meg.

Pálos kolostorrom Martonyinál

Lehet, hogy valakinek új információ, de a Tengerszem nem természetes tó, hanem mesterségesen alakították ki a Jósva-forrás felduzzasztásával. Érdemes körbesétálni, már csak amiatt is, mert ha szerencsénk van, még szalamandrákkal is találkozhatunk a partján.

Jósvafői tengerszem

Egy régi rekonstruált malomban kapott helyet a világ legnagyobb könyve, ami az Aggteleki Nemzeti Parkot mutatja be. Szinpetriben, az apró kis községben, egy hatalmas, kövekből kirakott szalamandrát is megtekinthetünk az egyik domboldalon. A Baradla-barlang Vörös-tói túrája mellett érdemes elsétálni a névadó tóhoz is, ami bár picike, de mégis nagyon szép. Vizében általában varangyok tanyáznak, nem messze tőle pedig egy medvecsalád őrködik. Senki ne ijedjen meg, ezek a medvék már kővé dermedtek, alakjuk miatt nevezték el Medve-szikláknak ezeket a képződményeket.

Szádvár romjai a hegytetőn

Szádvár romjait Szögligettől közelíthetjük meg. Autóval nagyjából a Szalamandra Házig gurulhatunk el, innen pedig gyalogosan kell folytatni utunkat az Árpád-kori leletekben bővelkedő várromhoz.

források: wikipedia, blog.szallas.hu

Kapcsolódó cikkek