Mikve avatás a Miskolci Zsidó Hitközségnél

Megosztás

A vallásgyakorlás fontos részének számító zsidó rituális fürdőt (mikvét) adtak át Miskolcon a Kazinczy utcai zsinagóga udvarán. Az átadáson megjelentek a hazai zsidó élet helyi és országos képviselői. A 40 millió forintos költséggel megvalósított beruházást a kormányzat is támogatta.

Miskolcon a II. világháború előtt két rituális fürdő is működött, a legutóbbit 1968-ban bontották le. A legnépszerűbb fürdő a mai Szinvapark bevásárlóközpont területének elődjén állt, közvetlenül a Szinva patak mellett. Erről tanúskodnak azok a korabeli képek, amelyek ma is láthatóak a Déryné utca 20. szám alatt található Miskolci Zsidó Múzeumban.

A városból a hivatalos adatok szerint 15.400 zsidót vittek el a II. világháborúban a halál-, és munkatáborokba, csak kevesen élhették meg a felszabadulást, így jelentősen csökkent a vallásgyakorlók száma Miskolcon. Ezért tartják jelentősnek a most megjelent zsidó élet vezetői a kedd délután átadott rituális fürdőt.

Részlet a rituális megtisztulás helyszínéről

Ennek használatára a legnagyobb érdeklődést az ortodox zsidó vallású, a szabályokat szigorúan betartó közösség, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tagjai és vezetői mutatnak érdeklődést. Így az átadáson megjelent Köves Slomó rabbi-vezető is, s természetesen ott volt Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, a miskolci zsidó élet vezetője Deutsch Miklós elnök, Markovics Zsolt miskolci főrabbi, valamint Avraham Braun az EMIH miskolci rabbija is. Ők hamarosan székházat avatnak éppen a zsinagógával szemben. A szalagátvágáson ott volt a jelenlegi polgármester Veres Pál, aki a város szellemi támogatásának fontosságát hangoztatta, mert eddig egy közös projekt is megvalósult a várossal az Avas tetőn lévő zsidó temetőben.

A zsinagóga jelenlegi állapota

A most átadott mikve viszont gyönyörű lett, egy kis ékszerdoboz a zsinagóga udvarán, amelyet azonban csakis szigorú szabályok betartásával használhatnak majd a zsidó vallású emberek. Az átadók bíznak abban, hogy lesznek olyan fiatal párok, akik a házasság megkötését megelőzően megmerítkeznek majd az esővízzel megtöltött medencében.

A két rabbi elhelyezi a rituális fürdő ajtófélfájára az úgynevezett mezüzét, amit a vallás szerint a belépőnek meg kell érinteni

Az alábbi videóról még többet megtudunk a miskolci eseményről:

No Title

A mikve, azaz rituális fürdő elengedhetetlen része a zsidó vallásos életnek. Miskolc növekvő számú zsidó közösségének évtizedek óta nélkülöznie kellett e fontos intézményt, azonban ma, a zsidó irányzatok hitközségeinek összefogásával csodálatos, minden igényt kielégítő mikvével gazdagodott e komoly zsidó hagyománnyal bíró város.

Szerző: M. Vadas Zsuszsa

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek