Választások Miskolcon: ők a 1. kerület jelöltjei

Megosztás

Kevesebb, mint egy hónap van hátra a választásokig, ezért a Borsod24 cikksorozatban mutatja be az egyes önkormányzati választókerületek képviselőjelöltjeit. Az első egyéni választókerületben induló öt jelöltnek a városrész megannyi problémáját kell igyekezniük megoldani. Az egyik versenyző ráadásul a választókör jelenlegi képviselője, egyben alpolgármestere.

Az első választókerületben öt férfi küzd meg a képviselőségért, Mezei Attila, az MSZP-DK-Párbeszéd-LMP, Klinga Dániel, a Fidesz-KDNP és a Pont Mi Egyesület, Badány Lajos, a Független SZIVE, Jobbik, Momentum, Dobrosi László, a Nép Pártján, és végül, de nem utolsó sorban Petró Csaba, a Mi Hazánk képviselőjelöltje. A többségük a harmincas korosztályba tartozik.

Mezei Attila, MSZP-DK-Párbeszéd-LMP képviselőjelöltje. A görömbölyi gyökerű vegyész harminc éve kisvállalkozóként a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban keresi kenyerét. Mindig fontosnak tartotta a közösség érdekeinek képviseletét, ahogy Miskolc felemelkedését is. E miatt jelentkezett jelöltnek az önkormányzati választásra. Ismeri a borsodi megyeszékhely és a városrész akadályait. A sok visszajelzés alapján célul tűzte ki a régi játszóterek modernizálását, új közösségi helyek létrehozását, a Víkend és a MÁV telep feladatainak megoldását, egy épületkorszerűsítési program elindítását. A Szentpéteri kapuban és a Selyemréten az egyre idősödő lakosság miatt fejlesztené az időskori ellátást. Az üresen álló lakásokat bevonná a bérlakásprogramba. Az LMP megyei szervezetének elnöke korábbi nyilatkozatában az aktuális helyi közlekedési problémákkal illetve azok megoldási javaslataival foglalkozott.

Klinga Dániel, a Fidesz-KDNP, Pont Mi Egyesület képviselőjelöltje az Avasi Gimnáziumban érettségizett, majd a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett Jogászként. Az országgyűlési honlap alapján, jelenleg az Országgyűlés Hivatalának a dolgozója. A kormany.hu adataiból kiderül, hogy 2021. május 1-től egy éves megbízási szerződést kötött vele az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hatmillió-hetvenötezer forint értékben, „területfejlesztés ellátásához szükséges tanácsadói feladatok ellátására”. Facebook oldala alapján délutáni sétákat tesz Bogyó nevű kutyájával. Selyemrétet újra élhetőbb városrésszé szeretné tenni, mivel ismeri a helyiek problémáit. Szerettük volna bővebben is kérdezni terveiről, de kampányteendői miatt nem ért rá nyilatkozni.

Badány Lajos, a Független SZIVE, Jobbik, Momentum képviselőjelöltje: 2019-ben őt választották meg 1. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselőjének, a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület-MSZP-Momentum -Párbeszéd-Jobbik -LMP-DK-Mindenki Magyarországa Mozgalom-Velünk a Város Lokálpatrióta Egyesület jelöltjeként. Az 1967-ben született jelenlegi alpolgármester a most véget érő ciklusban célul tűzte ki a közbiztonság megerősítését, prostituáltak, drogosok, közterületen italozók és rendzavaró antiszociális egyének eltávolítását. Utak, utcák burkolatának helyreállítását, közvilágítás korszerűsítését, akadálymentesítést, játszóterek létesítését. Az Y-híd és a Tiszai pályaudvar többször megígért és elhalasztott beruházásainak megindítását, a területre átfogó fejlesztési terv készítését, a környezet rendbetételét. Állami szerepvállalással új, korszerű miskolci repülőtér megvalósítását szerette volna elérni, de távolabb a lakott területtől, közel az ipari zónákhoz, bevonva azt Miskolc közlekedési infrastruktúrájába.

A választókerületi térkép segítségével megtekintheti, hogy pontosan mely utcák tartoznak Miskolc 1-es számú önkormányzati választókerületébe (forrás: Nemzeti Választási Iroda)

Dobrosi László, a Nép Pártján képviselőjelöltjeként vállalta a politikai megmérettetést.Miskolcon született, a 114. sz. Eötvös József Ipari Szakmunkásképző Intézetben folytatta tanulmányait. Emődön lakik, és ugyanott, a Sziget Büfé Sörözőben dolgozik. Házas és van gyermeke. A Facebook oldala alapján korábban egy bandában is játszott, elektromos gitáron. Úgy gondolja, ismeri a város problémáit, ahogy azt is, hogyan lehetne mindezt megoldani. Választókörzete szerinte Miskolc állatorvosi lova, elég csak kinézni a Tetemvárra. Ha a belvárosban, a világhírű Deszkatemplom mellett ilyen állapotok vannak, akkor joggal mondják, hogy Miskolcnak nincs gazdája. A rendteremtés nem pénz, hanem akarat, munkaszervezés, odafigyelés kérdése. Intézkedő kutyás és lovas rendészekkel, mezőőrökkel, működő térfigyelőkamerákkal, és cselekvő hatósági munkával igenis rendet lehet, rendet kell tenni. Rend a lelke mindennek! Ez lesz jellemző Miskolcra, és az 1-es választókörzetre is a Selyemréttől a Zsolcai kapuig. Ez egy hatalmas feladat, de Lehoczki-Spider László vezetésével el tudnak indulni végre a megvalósítás felé vezető úton – vallja Dobrosi László.

Petró Csaba, a Mi Hazánk képviselőjelöltje: Miskolcon született 1997-ben és a Vásártéri utcán nőtt fel. Diplomáját 2023-ban szerezte Zongora-tanári szakon, a Miskolci Egyetemen. Jelenleg előadóművészi szakot végez és mellette tanít is. Képviselőjelöltként célja az első választókörzet különösen megterhelt közbiztonságának javítása. Meg szeretné növelni a gyalogos járőrök létszámát és elérni, hogy a körzetben élőknek javuljon a szubjektív biztonságérzete. Az aláírásgyűjtés során többen panaszkodtak a rossz parkolási lehetőségekre, ezért bővítené a parkolóhelyek számát és kamerákkal segítené azok biztonságát.

A miskolci 1-es körzetben nyilvántartásba vett, de elutasított képviselők listáján az alábbi nevek szerepelnek: Béres István Csaba (független), Kilián Béla (Munkáspárt), Lévai-Orosz Annamária (MKKP).

Miskolc első választókerületének képviselőjelöltjei a Nemzeti Választási Iroda oldalán

Amint megírtuk, a Munkáspárt jelöltjeinek ajánlásgyűjtése egy tragikus haláleset miatt abbamaradt, a Kutyapártosok pedig visszaléptek a jelöltségtől. A választókerületben Kilián Béla és Lévai-Orosz Annamária indult volna a színeikben, így egyik szervezetet se találják meg a miskolci első választókerületben az önkormányzati szavazólapokon.

Ha kíváncsi Miskolc többi választókerületének képviselőjelöltjeire is, itt találja meg őket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek