Olajat akartak, termálvíz lett – a mezőkövesdi Zsóry fürdő különlegessége

Megosztás

A mezőkövesdi termálvíz a magyarországi kénes gyógyvizek legjobbja. Hivatalosan 1968-ban kapta meg a gyógyvíz minősítést, de már korábban is sokan elismerték jótékony hatásait.

A Termál Online-on jelent meg a Zsóry fürdőről egy cikk, amiben a mezőkövesdi gyógyvíz itthon egyedülálló voltáról írnak. A mezőkövesdi gyógyvíz tehát számos betegség kezelésére alkalmas, és jelentős egészségügyi előnyökkel bír. A Zsóry gyógyvíz magas kalcium-, magnézium-, klorid-, hidrogén-karbonát- és szulfidion-tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású. A kénes víz csökkenti a vérnyomást, javítja az erek vérellátását, és segít az érelmeszesedés megelőzésében. A fürdőkúrák hatékonyak ízületi és bőrbetegségek kezelésében, valamint élénkítik a légzést és javítják az anyagcserét.

1926-os csoportkép  Anna szász királyi hercegnővel és Habsburg József Ferenc főherceggel. Az álló sorban jobbról a második Zsóry Lajos földbirtokos, országgyűlési képviselő. - Forrás: Fortepan / Jezsuita Levéltár
1926-os csoportkép Anna szász királyi hercegnővel és Habsburg József Ferenc főherceggel. Az álló sorban jobbról a második Zsóry Lajos földbirtokos, országgyűlési képviselő. – Forrás: Fortepan / Jezsuita Levéltár

A fürdő története 1938-ig nyúlik vissza, amikor Zsóry Lajos, a terület engedélyezte, hogy kőolajkutatási fúrásokat végzzenek a birtokán. Ám a fekete kincs helyett valami egészen más tört fel 1939. február 25-én 875 méter mélységből: egy 30 méteres melegvízoszlop. A kút kezdetben percenként 3000, majd három hét múlva már 5000 liter 68 °C-os vizet adott. Zsóry kifizette a fúrás során használt csövek ellenértékét, így 1940-től már palackozott formában forgalmazta az ásványvizet, és még abban az évben megnyitotta az első fürdőmedencét, amely ma uszodaként működik.

A mezőkövesdi gyógyvíz különlegessége annak magas kéntartalma, ennek pedig komoly gyógyhatása is van, ami Európában is egyedülálló. A II. világháborút követően a gyógyvízre egészségügyi szolgáltatásokat is építettek. Az 1960-as és 1970-es években további három, majd 1988-ban még egy kút fúrása történt, ezek látják el a fürdőt ma is. Az Egészségügyi Minisztérium 1968-ban a Zsóry hévízkutakat gyógyvízzé, 1983-ban a Mezőkövesdi Gyógy- és Strandfürdőt országos jelentőségű gyógyfürdővé nyilvánította, SZOT-üdülők nyíltak, hogy a magyar lakosság is szélesebb körben élvezhesse a kénes víz jótékony hatását. 1986-ban pedig a fürdő mellett megépült a 156 ágyas Megyei Reuma Kórház, a gyógyturizmus azóta is Mezőkövesd egyik legfontosabb bevételi forrását adja.

Régi mezőkövesdi képeslap

Ezért is újították fel a 90-es évek közepén a fürdőt: új pavilonsor, légkondicionáló berendezés és szaunák épültek, kicserélték a hullámmedence burkolatát, új gyerekmedencét és gyógyászati részleget hoztak létre a 2013 óta gyógyhelynek számító fürdőben.

Zsóry élményfürdő bemutató film

A mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben 2017. január második felében átadásra kerülő új fedett élményfürdő és uszoda látványterveiből készült kisfilm.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek