Pere: hónapok óta húzódó vízhiány egy borsodi településen

Megosztás

Egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község, Pere jelenleg hatalmas gondokkal küzd: a település több utcájában hónapok óta nem jön ivóvíz a csapból.

A Miskolctól 38 kilométerre, északkeletre található, 340 lelket számláló falu vízhiányát okozó hiba oka onnan ered, hogy nem rendelkeznek a normál vízhálózathoz rendes, kiépített csatlakozással, hanem egy tartályból érkezik hozzájuk a víz egy speciális csőrészen, amit korábban a Borsodvíz felelt. Tudomásunk szerint azonban a Borsodvíz jelenleg is a csőd szélén áll, Pere vízrendszerét pedig már 12 éve nem a cég kezeli.

Minden valószínűség szerint ez a 300 méter körüli speciális csőrész hibásodhatott meg valahol,

ugyanis hiába töltik fel a tartályt, a benne lévő víz egy-két nap alatt elszivárog.

Hornyik Bertalan polgármester előbb a katasztrófavédelemtől kért segítséget, de nem sikerült. Utána fordult a Borsodvízhez, ekkor ők közölték hogy már nem ők a felelősek. Végül az inárcsi termelőszövetkezet segített 4000 liter vízzel, de két nap alatt az is elszivárgott. Így az első próbálkozások sikertelenek voltak.

Egy ott lakó lapunknak elmondta, hogy “augusztus eleje óta már egyáltalán nincs folyóvizük. Ők ugyan szerencsésebbek, mivel van egy ásott kútjuk a kertben. De ez higiéniailag nem megfelelő, mivel kitisztíttatni nem tudják, félő hogy beszakad. A falu nagy része viszont teljesen víz nélkül maradt” .

A polgármester, Hornyik Bertalan továbbra is a megoldást keresi. A mai napon felcsillant a remény, ugyanis egyrészt az önkormányzatnál sikerült kiderítenie, hogy annak melyik részlege fele a vízhálózatért. Másrészt pedig elképzelhető hogy megtalálták a hiba tényleges forrását:

Olyan helyen találtak vizet, ahol eddig sose volt belvíz. Ha megtalálják [a csőtörést] és mindent összeraknak megfelelően, majd két nap múlva is lesz víz akkor a probléma rövidtávon meg van oldva. – Tudtuk meg a polgármestertől.

Ha nem ott van a csőtörés, akkor nem tudják megjavítani, ugyanis a hálózat nagy része fölött nem lehet ásni a fák és épületek miatt. Ha ez így lesz, akkor 550 méter hosszan, nyolcvan centi mélyen kell új csövet lefektetni. Ez viszont az anyagköltséggel és a másfél-két napos munkagépekkel való ásással együtt összesen körülbelül 5-600 ezer forintba kerül.

– számolt be lapunknak Hornyik.

Ezt az összeget pedig nemigen engedheti meg magának könnyen egy kis település külső segítség nélkül. A polgármester értesült arról is, hogy hamarosan kiírásra kerül egy hálózatbővítő pályázat, amit ha sikerül megnyerniük, akkor megoldódna minden vizes problémájuk. Viszont nem tudni, hogy erre mikor kerül sor, illetve a kiírást követően mikor kezdhetik el a tényleges munkákat.

Addig pedig továbbra is kérdéses Pere község ivóvíz-ellátása, ami elképesztő probléma 2020-ban.

Kapcsolódó cikkek