Miskolci Múzsa Díjban részesült az Üvegtigris írója, Búss Gábor Olivér

Megosztás

A COVID és a válság miatt utoljára 2019-ben tudták átadni a Miskolci Múzsa díjat, amelyet elsősorban azoknak a művészeknek ítélnek oda, akik munkásságuk és pályájuk által növelik a megyeszékhely hírnevét. A Szinva Net Zrt. által létrehozott elismerés hagyományos átadása idén újra folytatódhatott, a díjat Búss Gábor Olivér forgatókönyvíró, dramaturg kapta meg.

Búss leghíresebb munkája minden bizonnyal az Üvegtigris című kultikus vígjáték megírása, de kevesen tudják, hogy itt, Miskolcon kezdődött a karrierje. Volt fotós, majd újságíró a Déli Hírlapnál és az Észak-Magyarországnál, illetve alkotóként a Mindenből egy van, a Kölcsönlakás és a Doktor Balaton is a nevéhez fűződik.

Bánszki Attila, a Szinva Net Zrt. vezérigazgatója elmondta, miért esett Búss Gábor Olivérre a választásuk.

„(…) szerettünk volna kiemelni olyan alkotóművészeket is, akik többnyire a háttérben vannak, nem látszanak és Olivér is ilyen. Ő a színpadon vagy a filmvásznon nem jelenik meg, holott gyakorlatilag ő az alfája egy-egy műnek, és olyan alkotásokat rakott már le az asztalra, amik méltán népszerűek.”

Az ünnepélyes rendezvényen Veres Pál polgármester elárulta, régi vágya teljesült azzal, hogy átadhatja a Miskolci Múzsa Díjat, illetve örül, hogy ezt a 2024-es évben Búss kapja meg, aki miskolciként jó hírét viszi városunknak, és megmutatja, milyen tehetséges emberek születnek itt.

Az elmúlt években többek között Aranyosi Péter humorista, Szabó Virág szobrászművész és Kabdebó Lóránt irodalomtörténész is részesült az elismerésben, ez az impozáns lista bővül most a forgatókönyvíróval.

Kép: MiNap/Mocsári László

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek