Élhetetlenné vált Magyarország, ezért külföldre költözik az újságíró és párja

Megosztás

Néhány nap múlva Vági Márton elhagyja az országot, amely Facebook-posztja szerint “mind kevésbé demokrácia, mind kevésbé jogállam, ahol egyetlen elmebeteg ember dönt mindenről”.

Pakolunk. Néhány nap, és itt hagyjuk Magyarországot (…) Azért megyünk el, mert az elmúlt években napról-napra lett élhetetlenebb hely Magyarország, ami mind kevésbé demokrácia, mind kevésbé jogállam, ahol egyetlen elmebeteg ember dönt mindenről. Mindenről.” – ezzel a hosszabb felütéssel kezdődik Vági Márton újságíró csütörtök esti, nyilvános Facebook-bejegyzése, amelyet a Szabad Pécs szemlézett.

Vági az LMP-közeli, de (eddig mindenképpen) korrekt helyi hírforrásnak tekinthető Bahir.hu főszerkesztője volt, de ezzel párhuzamosan írt az Azonnalinak és a Magyar Hangnak is. Leginkább közéleti, politikai és sport témájú cikkeket és véleményeket közölt, de az biztos, hogy az egyik legfontosabb, és egyben biztosan az egyik legvirulensebb írása az, amit a saját Facebook-oldalán osztott meg nyilvánosan. Még nincs 72 órája, hogy csütörtökön este megjelent, de már majdnem négyezren megosztották, és rengeteg hozzászólást és interakciót generált.

Nagyon őszinte és nagyon jól megírt búcsúzkodás és helyzetértékelés, amellyel rengetegen értenek egyet, legalább részben, de inkább teljesen. És sokak helyett kimondott szavak ezek, még – ha nem is hárommillió – de nagyon sok ellenzője is akad, nyilván.

Nem jó olyan országban élni, ahol az önmagát nemzetinek és kereszténynek hazudó elit kirabolja az embereket, ahol segghülye strómanokból csinálnak milliárdosokat, ahol végtelenül gyenge képességű propagandisták százmilliókból hazudoznak a közösségi médiában” – írja Vági Márton.

A teljes írást a fenti linken el tudják érni a Facebook-profillal rendelkezők, de lentebb mi is közöljük a teljes szöveget.

Az eredeti írás azonban néhány kérdésre nem adott választ, nyilván szándékosan is nyitva hagyva azokat, de ezek egy részére rákérdeztünk, és ő válaszolt.

Vági Márton 31 éves,  PTE Egészségtudományi Karán szerzett rekreációszervező és egészségfejlesztő főiskolai oklevelet (BSc), majd ugyanott sportmenedzser egyetemi diplomát (MSc). A PTE Bölcsészettudományi Karán politikatudományból kezdett doktori képzésbe (PhD), amit azonban egyelőre passziváltatott.

Bahir.hu-ra az oldal indulása, tehát 2020 májusa óta ír, 2020 decemberétől már, mint főszerkesztő (a lap most új újságíró kollégát keres). Vági azt megelőzően a büntető.com nevű sportoldalra írt, valamint sporttal kapcsolatos blogokra, hobbi szinten.

Vági Márton nem egyedül, hanem barátnőjével közösen hagyja el az országot (két fiatal mínusz). Máltára költöznek, „ott kaptam állást egy hozzám illő szerepkörben”.

Vági a miértet leírta. Minket az is érdekelt, hogy volt-e utolsó csepp, s ha igen, mi volt az. De erre azt válaszolta, hogy nem volt. Sokkal inkább egy hosszú folyamat eredménye a döntés, hogy maguk mögött hagyják a hazájukat. „Évek óta rosszul éreztem/éreztük magunkat az országban, a tavalyi választások után ez az érzés tovább erősödött, azonban a borzalmas gazdasági helyzet miatt őszintén hittem, hogy a Fidesz támogatottsága csökkeni fog, azonban ez nem következett be, és így egyre reménytelenebbnek láttuk a helyzetet” – írta Vági Márton a Szabad Pécs kérdésére.

A Facebook-bejegyzés teljes szövege:

„Pakolunk. Néhány nap, és itt hagyjuk Magyarországot, a családtagjainkat, a barátainkat, minden ismerősünket, a teljes eddigi életünket. Nincs ebben semmi vidámság. Nem azért megyünk el, mert nincs jobb dolgunk, nem azért megyünk el, mert épp ehhez van kedvünk, és még csak nem is kalandvágyból megyünk el. Azért megyünk el, mert az elmúlt években napról-napra lett élhetetlenebb hely Magyarország, ami mind kevésbé demokrácia, mind kevésbé jogállam, ahol egyetlen elmebeteg ember dönt mindenről. Mindenről.

Nem jó olyan országban élni, ahol az önmagát nemzetinek és kereszténynek hazudó elit kirabolja az embereket, ahol segghülye strómanokból csinálnak milliárdosokat, ahol végtelenül gyenge képességű propagandisták százmilliókból hazudoznak a közösségi médiában, ahol a kormány egyre nyíltabban orosz érdekeket szolgál ki, ahol Európa pöcegödre lesz az országból. Iszonyatosan fáj látni azt, hogy mi lett Magyarországból, hogy miképpen épült le az ország és a társadalom együttesen. Hogy korábban általam értelmesnek tartott emberek is felmondják a propagandát, hogy az agymosás milyen szinten működik, hogy 3 millió ember örül annak, hogy nap, mint nap kirabolják őt, a gyerekét, de még az unokáját is.

Nekem ebből kurvára elegem van, változtatni viszont nem tudok rajta. 3 millió embernek ez kell, ettől boldog, hát akkor egészségükre. Én pedig lassan végzek a pakolással, pár bőröndbe beteszem az egész életemet, és elmegyek az ismeretlenbe. Nem szívesen teszem. Nagyon sokan fognak iszonyatosan hiányozni, de az, amit a Fidesz az országból csinált az nem. Én nagyon szeretem Magyarországot, nagyon szeretem a magyar kultúrát, a magyar történelmet, irodalmat, gyerekkori álmom volt, hogy itt éljek és tanár legyek, ezért jelentkeztem anno PhD-ra is, ezért szereztem diplomákat, de ez az álom – egyelőre – véget ért. Ezúttal is puszilom a modellváltásra szavazó gerinctelen, gyáva, megalkuvó senkiket. Mindannyiótokat. Remélem olvassátok, és ahogy eddig is, most is az én írásaimmal fogtok foglalkozni az egyetemen. Ahelyett, hogy gerincet növesztenétek.

Remélem, hogy megélem még a napot, amikor megbukik ez a rendszer, amikor börtönbe kerülnek a fideszes politikusok és propagandisták, amikor Magyarország egyszer újra demokrácia és jogállam lesz. Mert szeretnék visszajönni, szeretnék Magyarországon élni és alkotni, szolgálni a hazámat, de nem így, nem ilyen légkörben, nem ilyen körülmények között. Így képtelen vagyok rá, képtelen vagyok szeretni azt, amivé ez az ország vált.”

Forrás: Szabad Pécs

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek