Valóban Miskolc az egyik legkevésbé élhető európai város?

Megosztás

Mennyire tekintik élhetőnek városukat az ott élők? – ezt vizsgálta az Európai Bizottság, és Miskolc sajnos a lista hátsó részére került.

Ugyan korábban nálunk is megjelent az Otthon Centrumnak az a felmérése, amiben a hazai megyei jogú városok egyik legélhetőbbjének nevezték Miskolcot, most egy hasonló témát vizsgáló nemzetközi kutatás került elénk, ami nem éppen hízelgő számokat mutat.
Az Európai Bizottság időről időre elvégez egy nagy vizsgálatot, amiben Magyarországról Budapest és Miskolc városának lakóit kérdezték meg. 2019 után 2023-ban is összehasonlították 36 európai ország 83 városát, számos dimenzió mentén vizsgálva azt, hogy mennyire találják élhetőnek városukat az ott élők.

Ezen a listán lett Miskolc az összesített eredmények alapján a 9. legkevésbé élhető város.

De nézzük, hol élnek legszívesebben az európai polgárok. Rendre szokás Bécset az egyik ilyennek emlegetni, mivel az elmúlt években sokszor végzett a lista élén vagy legalábbis az elején az osztrák főváros. Most azonban csak 87% nyilatkozott így, ami 6 százalékkal kevesebb, mint a négy évvel korábbi vizsgálatnál, így nem is kerültek fel a Top10-es listára idén.

Ha a 10 legjobban teljesítő várost megnézzük, akkor a versenyt Zürich nyerte meg, ahol a válaszadók 97%-a elégedett a városával. A legjobbak közt csak két olyat találunk – Koppenhágát és Stockholmot – amelyik legalább egymilliós lakossággal rendelkezik.

A lista másik végén már nagyobb méretű városokat látunk, négy is átlépi a milliós lakosságszámot. A szicíliai Palermót szeretik a legkevésbé az ott élők, 100-ból csak 62-en elégedettek. Miskolcon ez a szám 74%, ami a 2019-es felmérés óta 6%-os csökkenés.

Ami a biztonságot illeti, ott is a legrosszabbak közt teljesít Miskolc:

csak minden második ember érzi úgy a borsodi megyeszékhelyen, hogy biztonságban van, ha éjjel az utcán kell sétálnia.

Ugyancsak a legrosszabbul teljesítők közt találjuk Miskolcot – de Budapestet is – amikor az embereket arról kérdezték, mennyire bíznak a többi városlakóban. 100-ból 37 miskolci bízik polgártársaiban, a fővárosiaknál ez 42%. Csak összevetésképpen: a dániai Aalborgban ez 87%, de még az egykori kelet-német Rostockban is 85%.

Az élhetőség egyik fontos dimenzióját adják a munkalehetőségek az adott településen. Miskolc ebben sem szerepelt jól, a 10 legrosszabb város közt találjuk, igaz, Barcelona és Madrid mögött.

És miben teljesít még Miskolc kiugróan rosszul? Ilyen az városban elérhető egészségügyi szolgáltatásokkal való elégedettség, ahol csak Skopje teljesített rosszabbul. Miskolcon a válaszadóknak kb. csak egyharmada elégedett a közegészségügyi állapotokkal.

A legkevésbé elégedett települések egyébként jellemzően kelet- vagy dél-európaiak, és a budapestiek sem sokkal elégedettebbek, mint a borsodi megyeszékhely lakói, akiknél 2019 óta 6%-os romlást tapasztaltak a kutatók.

Aki tud angolul és érdeklik a részletek, annak érdemes böngésznie az eredeti tanulmányt. Mivel csak Budapest és Miskolc szerepelt benne hazánkból, az itt olvasottak nem feltétlenül mondanak ellet annak a másik hazai felmérésnek, amiben Miskolc olyan városokat előzött élhetőségi szempontból, mint Zalaegerszeg, Székesfehérvár, vagy Nagykanizsa.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek