BAZ megyében is figyeljünk, ha nemzetiségi képviselőkre szavaznánk, jóval előtte regisztrálnunk kell

Megosztás

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament képviselőinek megválasztásával egy időben, június 9-én választják meg a tizenhárom magyarországi nemzetiség települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzatait.

Erre a nem éppen apró fontosságú tényre a Minap.hu hívta fel a figyelmet, nem csúszhatunk ki a határidőből, ami még jócskán odébb van, de jelentősen a szavazás napját megelőzően.

A magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak valló választópolgárok május 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe – hívta fel figyelmünket Ignácz Dávid a miskolci önkormányzat jegyzője, egyben a Helyi Választási Iroda vezetője. Hangsúlyozta, aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán, és jelöltként sem indulhat azon. A nemzetiségi névjegyzékből való törlésüket is eddig az időpontig kérhetik a választópolgárok.

A jegyző elmondta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az április 3-i névjegyzéki adatok alapján már megkezdte a szavazóköri névjegyzékbe vételről szóló értesítők megküldését a választópolgárok számára. Az értesítő egyebek mellett tartalmazza a szavazás helyét és idejét, valamint azt is, hogy a választópolgár mely választásokon szavazhat. Az értesítő tájékoztatást nyújt továbbá arról, milyen igazolványok bemutatásával lehet szavazni, illetve részletes információkat tartalmaz a választási kérelmek benyújtásáról és a legfontosabb választási határidőkről is. 

Ignácz Dávid kiemelte, az NVI április 19-ig minden választópolgárhoz eljuttatja az értesítőt, aki eddig a dátumig nem kapja meg valamilyen okból, az a polgármesteri hivatalokban található helyi választási irodától új értesítőt igényelhet. Fontos ugyanakkor, hogy az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazáson való részvételnek, amennyiben a választó szerepel a választási jegyzékben. 

A nemzetiségi önkormányzati választással kapcsolatos kérelmek benyújthatók online a www.valasztas.hu internetes oldalon, vagy személyesen, illetve kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek