Két csodálatosan ügyes és aranyos miskolci mentőkutya, a jelen és a jövő

Megosztás

Egyikük már szolgálati idejének végéhez közeledik, sokszor bizonyított, kiváló képességekkel rendelkezik. Másikuk még csak tanulja a számára játékként felfogott mentést, de egyértelműen övé a jövő, kiképzői szerint mentőkutyának született. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában nemcsak vakvezetőket képeznek.

Íme Trafi és Akkord. A részletekről a Minap számolt be.

– Trafi kutyánk elismert mentőkutya, gazdájával életeket mentett a törökországi földrengés helyszínén – kezdi a történetet a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola, akik szerint Trafi ugyan ereje teljében van, de 9 évesen az aktív mentőkutyás pályafutásának a vége felé közeledik, így ideje gondoskodni az utánpótlásról, hogy az újonc mellette tanulhassa meg a szakmát.

– Nemrég feltűnt egy ifjú tehetség, aki mentőkutyának született. Bízunk abban, hogy Akkord követi majd a pályán a hős Trafit, és neki is megmentett életeket köszönhetünk majd. 

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola saját tenyészetében született kölykökből vakvezető kutya lesz. Ez a fő cél, azonban vannak olyan kutyák, akik más irányban mutatkoznak különlegesen tehetségesnek. Ilyen például Akkord – írják.

– Más volt, mint a többi – mondta Szakál Imre Győzőné, Akkord kölyöknevelője, majd hozzátette, kemény csatákat vívtak együtt. – Egy állatorvos egyszer meg is jegyezte nekünk, hogy ebből a kutyából nem lesz vakvezető. Persze akkor még nem hittünk neki. 

Akkord eddig Budapesten nevelkedett, és néhány hete került kiképzésbe Miskolcra. Alapítványunk elnöke megfigyelte, letesztelte, hogy alkalmas-e arra, hogy egy látássérült személyt segítsen. – Vakvezető kutya nem lesz, azonban érdeklődő, motivált és fegyelmezett személyiség, és rendkívüli mentőkutya válhat belőle – mondta Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kuratóriumi elnöke.

Akkord sikeresen teljesítette a mentőkutyák alkalmassági vizsgaszintjén a területkutatás szimatmunka fázisát. Már a romkutatást is elkezdte gyakorolni, és magabiztosan jelzi a gyakorlás alatt romok közé rejtőző embereket – írja a közlemény. További részletek a Minap cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek