Az ellenzéknek van esélye 2019-es pozíciói megtartására – Lakner Zoltán

Megosztás

Azok a választópolgárok, akik elsősorban a Fidesz ellen szeretnének szavazni – és nincsen a településükön mondjuk egy Magyar Péter –, feltehetően ellenzéki jelöltet fognak választani – véli Lakner Zoltán a kegyelmi botrány kapcsán. Szerinte az ellenzéknek ma sokkal nagyobb az esélye a pozíciói megtartására, sőt javítására, mint február elején volt.

Lehet-e ez egy újabb Borkai-ügy? – érdeklődött a kegyelmi botrányi kitörésekor Lakner Zoltán politológusnál, a Jelen főszerkesztőjénél az Esti gyorsban Kárpáti Iván, arra utalva, hogy az is egy önkormányzati választás előtt volt és azt is mindenki értette. Azóta kijelenthetjük: ez már régen túlnőtt a Borkai ügyön. Nemde? – kérdezte a műsorvezető újfent Laknert. 

“Maga a tény, hogy még mindig beszélünk erről az ügyről, meg hogy az eredeti ügyből kinőtt kacsok, indák, ágak még mindig foglalkoztatják a közvéleményt az már messze túlmutat a Borkai-ügy szavatossági idején. A közéletet befolyásoló szerepe ennek az ügynek nyilvánvalóan nagyobb” – értett egyet a politológus.  “A legnagyobb különbség az” – tette hozzá – “hogy ez esetben a kormány már két hónapja nem képes uralni azokat a folyamatokat, amelyek a magyar nyilvánosságnak egy meghatározó szegmensében zajlanak. Az ügy nagyon komoly kihívások elé állította a propagandagépezetet.”

“Nem merném nagy bátorsággal megtippelni, hogy ez ebből az ügyből kinövő Magyar Péter-féle mozgalom milyen mértékben rendezheti át a magyar pártrendszer viszonyait, de az biztos: nyert egy értelmezési keretet az az elégedetlenség, ami 2022 nyarán felütötte a fejét. Összekapcsolódott egy gazdasági válság egy morális válsággal, tehát a mélyben szunnyadó érzelmek és politikai vélekedések egyszer csak kitörtek a felszínre. ennek vagyunk most a tanúi.

A 2022 áprilisa óta tartó pangás – amikor minden beszélgetés arról szólt, hogy az elégedetlenségnek nincs politikai lenyomata, nos, azt hiszem: véget ért” – fogalmazott.

Lakner nem gondolja, hogy az önkormányzati választás lezárja ezt a történetet. Két hónapja még az tűnt a választás valószínű kimenetelének, hogy az ellenzék a 2019-ben megszerzett helyek egy bizonyos részét elbukhatja, de ennek ma már sokkal kevesebb az esélye.

“Kétségtelen, hogy ellenzék-ellenesség is van ebben a turbulens hangulatban” – jegyezte meg Lakner. Hozzátette azonban: “azok a választópolgárok, akik elsősorban a Fidesz ellen szeretnének szavazni – és nincsen a településükön mondjuk egy Magyar Péter –, feltehetően ellenzéki jelöltet fognak választani. Az ellenzéknek ma sokkal nagyobb esélye van a 2019-es pozíciói megtartására, netán javítására, mint amennyi február elsején látszott”. 

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek