Romjaiból támad fel a miskolci kálvária

Megosztás

Húsvét idején előtérbe kerül Jézus Krisztus kereszthalálának és feltámadásának története. A keresztút stációit örökíti meg Miskolc romos állapotú kálváriája is, aminek felújítását május végére tervezik befejezni. A munkálatokat egy a városból elszármazott család cége vállalta ingyen és bérmentve.

A Miskolcról elszármazott Piukovics család vállalta a miskolci kálvária felújítását nyilatkoztaa Borsod24-nek Piukovics István. Így szeretnének hálát adni jól menő, budapesti építőipari vállalkozásukért. A céginformációk alapján a Piuépítő Kft. 2022-es nettó árbevétele elérte a 872 millió forintot.

A cégtulajdonos arról beszélt tavaly novemberben, a Miskolc Ma kamerája előtt, hogy úgy gondolták, ennyivel tartoznak a szülővárosuknak. Ráadásul a kálvária közelében laktak és gyerekkorukban nagyokat szánkóztak a domboldalon. A beruházás becsült értéke 50 millió forint, de Piukovicsék felé nem történik valódi pénzmozgás, ez az információ korábban tévesen jelent meg a médiában, árulta el a vállalkozó.

„Ez egy olyan szakrális hely, ami minden kor emberétől igényli azt, hogy tartsa rendben”

Nyilatkozta a Miskolc Ma munkatársának Juhász Ferenc plébános a felújítási munkák kezdetén.

Juhász atya imádkozott a kálvária feltámadásáért. Forrás: Minap

A munkálatokat 2023. november végén kezdték és idén május végére tervezik befejezni. A kőelemeket akkurátusan bontották le, amely során mindegyik saját számot kapott és a restaurátor műhelyben mintát vettek róluk. A kálvária állomásait védő, még el nem lopott vasrácsait is felújítják, az eltűnteket pótolják. A fülkék alapozását is megerősítik, a hiányzó két stációt újra megépítik. A Golgota kövei sem maradnak ki a sorból.

Máriássy Gábor egri kanonok 1857-ben az Avason, a Tűzköves dűlőben vásárolt telket, aminek közelében volt a mindszenti plébánia és kies kilátás nyílt az akkori városra. Ezen építtette fel miskolci papi működésének emlékére a kálváriát neogótikus stílusban, az egri mintájára, Rudolf Antal tervei alapján. A fülkék míves vasrácsa Bársony János helyi mester, domborműve Dahlström (Dallstrőm) József, svéd származású miskolci kőfaragó művész alkotásai. Az építkezés 1858-ban kezdődött, a kész együttes, mely eredetileg összeköttetésben állt a közparkkal, 1864-ben szentelte fel Bartakovics Béla egri érsek.

Amikor még a Kálvária-domb volt Miskolc határa. Forrás: miskolciszemelvenyek.blog.hu

Az Avas oldalában felállított hét stációból kettőt és kerítést a Herman Ottó Múzeum főépületének építése miatt kényszerültek lebontani, ám a maradék öt állomást sem kímélte az idő vasfoga. Kövei kilazultak a helyükről, elkoptak, mállásnak indultak és a vasrácsok is elkorrodálódtak, már aminek nem kélt lába.

A stáció köveinek cseréjét, renoválását a Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft. végzi. Dani Gyula cégvezető május végére szeretne elvégezni a megbízást. Még zajlanak a műhelyi munkálatok. Szinte az összes elemet újra gyártják egy budapesti műhelyben. Ha minden jól alakul, április 8-án szállítják a helyszínre a kész köveket, majd másnap kezdik az újraépítést.

A stációt szétmarta az idő. Forrás: Köztérkép

A Piuépítő Kft. április 4-én, szerdán vonul föl a Kálvária dombra. A stációk alapozása mellett a Golgota és kálvária útjának felújítása is az ő feladatuk. Már a jövő héten kezdik a két új stáció alapjának építését és maradék öt alap felújítását. Az út kialakítása az utolsó fázisban történik.

Ha a kálvária kész lesz, a Kálvária-kápolna felújításáról is egyeztetnek a plébánossal. Még gondolkoznak a részleteken, de pályázati, vagy önkormányzati forrásból és a vállalatuk önzetlen segítségével valósulhat meg. Tájékoztatott Piukovics István.

Források: Miskolc Ma Youtube csatornája, ceginformacio.hu, Wikipédia

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek