Átadták: több új épületszárnnyal bővült a Herman Ottó Múzeum Miskolcon

Megosztás

Várják a látogatókat jövő tavasztól a „A titkos és a publikus”, valamint a „Miskolc anno” tárlatok az új kiállító helyiségekben.

Átadták hétfőn a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai központi épületének új szárnyait. A fejlesztés célja az volt, hogy az által emelkedjen a múzeumlátogatás minősége, és bővüljenek a program és kiállítás-szervezési lehetőségek.

Veres Pál, Miskolc polgármestere mérföldkőnek nevezte az eseményt a múzeum életében, hiszen a körülbelül egymilliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően egy komplex, a történelmi hagyományokon alakuló, de minden tekintetben a huszonegyedik századi követelményeknek megfelelő élménytár jöhetett létre.

A lassan százhuszonöt éves Herman Ottó Múzeum történetéhez olyan nevek kapcsolódnak, Leszih Andor, Gálffy Ignác, Megay Géza vagy Soltész Nagy Kálmán. A beruházás részeként a múzeum egy kétszintes kiállítótérrel bővült, ez ad otthont az új Képtárnak és a látvány-restaurátorműhelynek is. Az infrastrukturális fejlesztéssel az átalakított épületben két állandó kiállítás is helyet kap: „A titkos és a publikus”, valamint a „Miskolc anno”. „A titkos és a publikus” két nagy magángyűjteményt mutat be – a Kövesi- és Petró-kollekciókon keresztül a látogatók a műgyűjtés hazai világát ismerhetik meg. A „Miskolc anno” című kiállításon pedig időutazóknak érezhetjük magunkat a két világháború közötti, békebeli Miskolcon.

A fejlesztés során megújult a Herman Ottó Múzeum főépületének földszinti fogadótere. Az új épületrész az aulához kapcsolódik, ahol az emeletre vezető lépcső alá került egy nagy kapacitású vizesblokk egység, akadálymentes mosdókkal, kismama- és bababarát kialakítással. Új ruhatár és látogatói pénztár készült – itt lesz lehetőség a tárlatvezető audio guide és visual guide eszközök kölcsönzésére, de babakocsit is kérhetnek a kisgyermekes családok a múzeumlátogatáshoz. Az új főlépcsőn az emeletre érkezve egy galériás kialakítású, tágas közlekedő tér nyílik, innen közelíthetők meg a továbbiakban a képzőművészeti kiállítások, a bolt-kávézó és a tetőterasz is – közölte szerkesztőségünkkel a Miskolci Városháza.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek