Meseszép és ritka színű virágra bukkantak a Bükkben

Megosztás

Nem különösebben számít világraszóló hírnek, hogy januárban megjelentek az első leánykökörcsinek a Bükkben. Annak már annál inkább hírértéke van, hogy egy genetikai változásból eredő különleges jelenség ütötte fel a fejét, ami által egy amatőr fotós „színhiányos leánykökörcsint” tudott fotózni.

A fotós Kaposvári László a 24.hu Sokszínű vidék rovatának azt mondta, gyermekkora óta a Bükkbe jár és imádja a természetet. „Semmiben sem vagyok profi, “csak” amatőr. A fotózás nálam hozzátartozik a természetjáráshoz. A 80. évemet taposom, sok mindent láttam már”.

A Kaposvári által fotózott virágok nagyon ritkán számítanak, feltehetően genetikai magyarázata lehet a színének. „A csillagvirágból is vannak rózsaszínű és fehér egyedek, a magyar kikericsnek pedig normál esetben hat lepellevele van, de olykor lehet nyolc vagy akár kilenc is. Amennyiben nem okoz semmilyen kárt a növénynek a változás, akkor megmaradhat, de ha valamilyen hátrányos tulajdonsággal összekapcsolódik, akkor kihal” – mondta Erdős László ökológus.

A leánykökörcsin természetvédelmi értéke tízezer forint, a boglárkafélék családjába tartozik. Ismert neve még a kikirics, a tikdöglesztő és a kokasharang. Március és április között virágzik, kehelyszerű, leggyakrabban halványlila virágai vannak.

Kép: Kaposvári László

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek