A jövő a zöldenergiáé – kutatófúrások kezdődtek Borsodban

Megosztás

Egyre gyakoribb megoldásként alkalmazzák a szivattyús-tározós erőművek létesítését, ennek megvalósítása érdekében pedig Borsod és Heves megyében is megkezdődtek a talaj teherbíró-képességének felmérésére alkalmas kutatófúrások.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. Az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások létesültek hazánkban. A már több mint 6000 megawatt beépített teljesítményű rendszerek termelése úgy hangolható össze hatékonyan a mindenkori fogyasztási igényekkel, ha lehetővé tesszik a környezetkímélő módon előállított áram eltárolását későbbi felhasználásra – fogalmazott közleményében az EM.

A szivattyús energiatározók egy alsó és egy felső tározóból állnak, a leeresztésével áramhiányos időszakban turbina és generátor is hajtható, ezáltal környezetbarát módszerrel nyerhető újra villamosenergia.

Az élettartalom hosszú, a működési költség alacsony, ráadásul az üzemeltetés sem jár károsanyag-kibocsátással. „A tervek szerint az első hazai SZET 600 megawatt beépített kapacitással jöhetne létre, 6 órás energiatermelésre lenne képes, ennyi idő alatt folyna át a víz a felső tározóból az alsóba” – olvasható az alternativenergia.hu-n.

Tavasszal két helyszínen, a Borsod megyei Sajóivánkán és a hevesi Markaz községben kezdődnek meg a kutatófúrások. A földmintákat laborban elemzik majd, az eredményeket beépítik a szivattyús energiatározó idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányába. A próbafúrások jóvoltából így megfelelő műszaki-tudományos alapokon születhet döntés az energetikai szempontból indokolt fejlesztésről.

Kép: magyarepitok.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek