Rossz hír az M30-as autópályáról: még el sem kezdték a javítási munkálatokat

Megosztás

Már ott indulnak a bajok, hogy bár február 17-étől teljes szélességében lezárták az autópálya érintett szakaszát, gyakorlatilag egy kapavágás sem történt azóta. Véget nem érő vizsgálatok folynak, az üzemeltető a kivitelezőre tolja a felelősséget, de hogy mikor nyithatják meg újra az M30-ast? Nem mostanában, jó esély van rá, hogy a beharangozott fél év is kevés lesz hozzá.

Az pedig már csak plusz kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik éves (vár)megyematricát vásároltak, nekik nem járna valamiféle kompenzáció? Február 17-én lezárták az M30-as autópálya Szikszó környéki szakaszát a forgalom elől, miután az útburkolat súlyos hibái veszélyeztették az autósok biztonságát.

A probléma azóta sem oldódott meg, és az építési munkálatok kezdésének időpontja továbbra is bizonytalan. A Boon.hu információit megismerve a Hvg.hu azt közölte, hogy bár hosszú hetek teltek el, még mindig csak a hiba okának vizsgálata zajlik.

A megyei lap megkereste az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, akik üzemeltetőként arra hivatkoztak, hogy mivel ők csak üzemeltetők, és az út még garanciális, a kivitelezőnek kell a hibát kijavítania, amihez szakértők bevonásával zajlik a vizsgálat.

A beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye szerint a jótállási hiba bejelentése a kivitelező felé megtörtént, azonban mint a lapnak írták: a munkaterületre történő felvonulást és a szükséges intézkedéseket csak a tervek és hozzájárulások birtokában lehet meghatározni. Ebből adódóan egyelőre homály fedi, hogy mikor indulhat el a munka, meddig tart, és az éves (vár)megyei matricával rendelkezők például számíthatnak-e valamilyen kompenzációra.

Frissítés:

MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csupán az üzemeltetője az útszakasznak (nem a beruházói és nem is a kivitelezői az adott szakasznak). A társaság tájékoztatása szerint felelős üzemeltetőként két dolgot tehettek az előállt helyzetben:

  • Fenntartották a pályán a forgalmat, amíg ez műszakilag megoldható volt majd, amikor már olyan mértékű volt az elmozdulás,
  • Értesítették a beruházó magyar államot a kialakult helyzetről.

A cikk megjelenése után azt is megtudtuk, hogy az MKIF információi szerint a magyar állam felvette a kapcsolatot a kivitelezővel. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek