Rendkívüli ülésen döntöttek: szinte ingyenes lesz a közlekedés a 14 éven aluliaknak

Megosztás

Rendkívüli közgyűlésen tárgyalták a képviselők a 14 éven aluliak ingyenes utazásának lehetőségét. Emellett azonban más lényeges kérdésekről is döntöttek.

Három napirendi pont kapcsán hívtak össze rendkívüli közgyűlést Miskolcon, amelyek az alábbiak voltak:

1. Javaslat az MVK Zrt. Közszolgáltatási Szerződésének módosítására a közösségi közlekedés minőségének javítását célzó intézkedések bevezetése érdekében. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

2. Javaslat egyes ingatlanok elidegenítésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

3. Javaslat az Országos Tornaterem Felújítási Program – VIII. ütem keretében megvalósuló beruházással kapcsolatos döntés meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A miskolciak életét leginkább befolyásoló napirend az első volt, amely a 14 éven aluliak ingyenes utazásáról és MVK működésével kapcsolatos átszervezésekről szólt. Nemcsak a legfontosabb, de a legnagyobb vitát kiváltó téma is ez volt, sőt az előterjesztéshez módosító indítványok is érkeztek.
Az elsőt Mokrai Mihály, a Velünk a Város frakció képviselője adta be, a módosító lényege az volt, hogy csak a 14 éven aluliak ingyenes utazását foglalta magában, az MVK-val kapcsolatos közszolgáltatási szerződés módosítását, az eredeti javaslattal szemben, nem érintette. Így amennyiben csak a módosítót fogadja el a közgyűlés, akkor a 14 év alattiak ingyen utazhatnak, de egyéb módosítás nem történik.

Az előterjesztés vitája során a KDNP frakcióvezetője, Molnár Péter az alábbiakat mondta: a középiskolásokra is szeretnék majd a jövőben kiterjeszteni, de egyelőre a 14 év aluliak támogatását támogatják. Nem gondolják, hogy a ciklus végén kell a közszolgáltatási szerződést módosítani. A miskolciak egyértelműen látják, hogy nem működik a közösségi közlekedés.

A képviselő megjegyzésére reagálva, Veres Pál polgármester felhívta a figyelmét, hogy a problémák nem a jelenlegi városvezetéssel kezdődtek. Annak idején 2019-ben, amikor polgármesterré választották az első feladata az volt, hogy elhárítson egy komoly sztrájkhelyzetet az MVK-nál, amit a Fideszes vezetés idézett elő.

Szarka Dénes (frakcióvezető-helyettes, Velünk a Város): csődközelben lévő MVK-t örökölt meg a jelenlegi városvezetés, ezért senki sem gondolhatja, hogy 2019-ben keletkeztek a problémák. Az állam kiszállt a közösségi közlekedés támogtásából, elvonta a normatívát. A Közszolgáltatási Szerződés módosításával gyakorlatilag egy olyan átszervezést erősítenének meg, amit már bevezettek. Nincs szó újabb átszervezésről. Nem azt kell nézegetni, hogy a választások előtt vagy azok után hozzák meg a miskolciakat kedvezően érintő rendelkezéséket, nem választási logikával kell közelíteni hozzá. Ezért nem érti sem a Fidesz, sem a DK képviselőinek hozzáállását. 

A napirendi pont vitájának a végén Szopkó Tibor alpolgármester szólt hozzá: az első félórányi vita az előterjesztés módosításáról elfedi az eredeti politikai szándékot. A Velünk a Város frakcióban nincs ellenvélemény a 14 éven aluliak ingyenesen tömegközlekedésével kapcsolatban. A vita abban áll, hogy az MVK hogyan viszonyuljon a közlekedésszervezési osztályhoz. Ez azonban egy legitim kérdés, erről szól a demokrácia – ebben van nézeteltérés a frakción belül. 

A Fidesz-KDNP módosító indítványát a közgyűlés elutasította, ahogyan Badány Lajos alpolgármester eredeti előterjesztését is. Végül Mokrai Mihály módosító javaslatát 24 igen szavazattal elfogadta a közgyűlés. Ennek értelmében Miskolcon szinte ingyenes lesz a 14 év alattiak utazása, mindössze 430 forintba fog kerülni a havi bérlet.

A második napirendi pont kapcsán Prokaj Tamás ingatlangazdálkodási igazgató tájékoztatta a képviselőket.  Szentpéteri kapui, 22 hektáros, beépítetlen területről elmondta: kétfordulós, nyílt pályázatok keretében zajlana. Az előterjesztés másik fele: Hunyadi utca 10. alatt található ingatlanra vonatkozik.

Az előterjesztés kapcsán Pakusza Zoltán, Deák-Bárdos Mihály és Molnár Péter aggodalmát fejezte ki a zöldterület jövője miatt. Illetve Molnár Péter kifejtette, hogy ők már elvből sem támogatnak ingatlanértékesítést.

Varga Andrea alpolgármester is kifejtette: elengedhetelen, hogy zöld területeinket megőrizzük. Nem engedhetjük meg annak a kockázatát, hogy nem tudjuk, mi lesz a területtel. Átadható-e úgy, hogy a tulajdonos a későbbiekben akár úgy hasznosíthatja, hogy abba nincs beleszólása az önkormányzatnak?

Az aggodalmakra reagálva Veres Pál polgármester arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy az értesülései szerint a területen pont, hogy közparkot szeretnének létrehozni és fejleszteni. Prokaj Tamás pedig kiemelte, hogy az aggodalom alaptalan annyiból, hogy a közjóléti erdő jellegét mindenképp meg kell tartania a majdani tulajdonosnak, úgy tudja, hogy a rekreációs funkció megmaradna.

Az előterjesztéseket a közgyűlés elfogadta.

A harmadik napirendi pontot Albertné dr. Lénárt Viktória osztályvezető ismertette, ami a Miskolc Városi Sportcsarnok energetikai felújításáról szól, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség is használati jogokkal rendelkezik a teremhez. A javaslat kapcsán komolyabb vita nem alakult ki, a képviselők örömüket fejezték ki a fejlesztés kapcsán és egyhangúlag támogattak az előterjesztést.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek