A miskolci főépítész szerint ez a legnagyobb probléma az Avasi kilátóval

Megosztás

Bizonyára mindenki ismeri azt a szakállas viccet, ahol mindig a nyuszika húzza a rövidebbet a medvével szemben. Ha van rajta sapka azért, ha pedig nincs, akkor azért. Valahogy így járhatott az Avasi kilátó is.

Decemberben végre átadták a megújult kilátót, amely éppen idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. A Hofer Miklós tervezte tévétorony és kilátó már a kezdetektől a miskolciak kedvenc kirándulóhelye lett, így hát nem csoda, hogy ilyen hosszú idő alatt a város identitásának része lett. Bármilyen változást kétkedve fogadnak a helyiek, így még az időszerű felújítás (és az új vendéglátóhely) miatt is – mai napig – rengeteg kritikát kap az önkormányzat és a kivitelező.

A Miskolc és Én Facebook-csoportban a napokban ismét felvetődött a téma és láthatóan sokan állnak értetlenkedve a megváltozott külső és belső előtt. Szunyogh László, miskolci főépítész egy minden igényt kimerítő hozzászólásban válaszolt a kilátót és környékét ért kritikákra és azt is elárulta, hogy szerinte valójában mi a legnagyobb problémája a kilátónak.

Elsőként a vandálokkal kapcsolatban arról ír, hogy jelenlétük elkerülhetetlen, tekintve hogy az épülethez hosszú út vezet a városból, így a környéken viszonylag nehéz állandó személyes jelenlétet biztosítani. “Ezért komplex stratégiát alkottunk, ennek része a teljes Avas-tető kezelése, a térbeli kapcsolatok megteremtése, pl. a Kálvária, v. a Mélyvölgy felé. Magam is sokat gondolkoztam, hogyan lehetne az állandó emberi jelenlétet biztosítani.

Olyan “eretnek” elképzelésem is volt, hogy szállodát kellene oda felvinni. De végül is ez a vendéglátó épület győzött. Győzött? Az utolsó pillanatig vívódtam, vajon fog-e ez életet generálni, vagy ez is magára marad? Ezt az idő fogja eldönteni, nekünk, miskolciaknak létesül, rajtunk (is) múlik, hogy éltetni fogjuk-e.”

– írja a főépítész, aki szerint egyértelműen helye van a kilátó közelében egy térnek, ahol összegyűlhetnek a látogatók.

“Az ízlések természetesen nem egyformák, így nem tetszhet mindenkinek. Én bevallom, nekem tetszik. Neves miskolci építészek álmodták meg. Volt olyan változat is, hogy a Kilátóra nézzen. De végül landart épület lett, azaz tájba simuló.”

Sokan attól tartanak, hogy minden zöldfelületet beépítenek az Avasi kilátó környékén, de Szunyogh László szerint nem cél a beépítés. “Ez az épület is csak a fent említett cél érdekében létesül. Ugyanakkor tudnivaló, hogy az Avas évszázadok óta kultúrtáj, azaz nem természetes, hanem folyamatosan az ember által jelentősen formált. A 20. századig kvázi “kopasz” volt, nem voltak fák, csak szőlőültetvények és pincesorok.”

Végül a főépítész visszatér az alap problémára, azaz a feljutás nehézségére, melyre az alábbi megoldást kínálja: “Nagyon szeretném ha megvalósulna a Városház teret az avasi buszvégállomással összekötő kötélpálya, amelynek közbenső megállója ennél az épületnél lenne. Így lenne kerek egész az avasi koncepció.”

Fotó: Veres Pál Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek