Olvasónk jelezte: füstöl a Tudomány és Technika Háza

Megosztás

Egy természetvédő lokálpatrióta meglehetősen dühösen azt a kérdést tette fel szerkesztőségünknek, hogy miért nem találtak környezetkímélőbb fűtési módot a vegyestüzelésnél a Tudomány és Technika Házának üzemeltetői. Ugyanis állítása szerint a saját és szomszédai ablaka alatt köt ki minden füst.

Miskolci olvasónk a Dankó Pista utcában lakik, és egy éve bosszankodik azon, hogy „a Tudomány és Technika Háza kéményiéből ömlik a füst az ablaka alá, ha éppen nem az Avas felé viszi a szél, még az utcán is érezni.” A problémát azóta érzékeli, mióta nem csak egy gázkémény üzemel a fűtési szezon idején.

Tárcsáztuk is a magánkézben lévő intézményt, melynek élén egy miskolci születésű jogász adó- és pénzügyi szaküzemgazdász, az Expert Factor Zrt. ügyvezetője és többségi tulajdonosa áll, aki egyben a Tudomány és Technika Házának ügyvezető igazgatója is.  Megkérdeztük, hogy érkezett-e hivatalos panasz a füst miatt.

Hajdú László kissé csodálkozott a megkeresésünkön, majd ezt válaszolta:

„Kétféle fűtéssel dolgozunk: vegyestüzeléssel és gázkazánnal. A rendszer rásegítéses. A nagyobb füstterhelés a vegyestüzelésűnél indulhat el. Természetesen nem égetünk traktorgumikat, minden az előírásoknak megfelelően működik. Rezsiháború van egy ideje, mindenhonnan jön valami füst.”

A Miskolc és Én nevű Facebook-csoportban is többen panaszkodnak a füstjelenséggel kapcsolatban. Az egyik legtalálóbb megállapítás így szól: Az ég kék, a fű zöld, a kémény füstöl.

A TTH közelében élő olvasó – aki levélben keresett meg minket – több aggodalmának adott hangot: egyrészt zavarja a Miskolcot sújtó szmog, a fatüzelés (mely pusztítja az erdőt) és az intézmény tetejéről áramló füst. Bosszantja, hogy megújuló energia használata helyett – a gázfűtés mellett – fatüzeléssel csökkentik a költségeket.

A levélíró nem csak maga miatt aggódik: a Görgey utca 4 szám alatti TTH közelében található a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda, továbbá a Szent Rita Óvoda. A füst megjelenésének háromszöge a Dankó utca, a Corvin utcai tízemeletes és a Mindszent tér a Medicover Klinikával.

A Tudomány és Technika Háza Miskolc belvárosában, a Népkert szomszédságában található épületkomplexum. A tudomány otthona Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építész tervei alapján készült, egyedi megjelenésű és felépítésű, több mint 4000 négyzetméter alapterületű létesítmény. Végleges formáját 1989-re nyerte el. 2017-ben átadásra került benne egy modern rendezvény- és konferenciaközpont: 300 fős előadóteremmel, 60 fő befogadására alkalmas sajtó- és klubszobával, és egy kávézóval, valamint több kisebb teremmel. 2024 óta színházi előadásokat is befogad.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek