Lenne megoldás a borsodi szmogra, akkor miért nem teszünk valamit?

Megosztás

Miskolc, Ózd, Kazincbarcika és már borsodi városok is adott időjárásban szinte fulladoznak a szmogtól. Ennek legfőbb oka a már évtizedek óta elavult és környezetre káros fűtési rendszerek megtartása, a nyitottságban sokat segíthetne a megfelelő támogatás. Rengeteg embernél ugyanis a pénzhiány az oka, hogy bármit eltüzelnek, ami egy kis meleget ad. Erre azonban lenne megfelelő megoldás.

A Baross Gábor úton tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté az LMP társelnöke és Doszpoly Botond, a párt B.-A.-Z. megyei elnöke.

– A rossz fűtési gyakorlat összefügg a térségben tetten érhető energiaszegénységgel. Sokan azt égetik el, azzal fűtenek, amit találnak, mindenféle hulladékot, nedves fát, lignitet, rossz ruhákat, bármit, ami egy kis meleget ad – fogalmazott Schmuck Erzsébet még tavaly év elején. A helyzet azóta semmit nem javult.

Most Doszpoly Botond elmondta, az egy éve tartó kampányukkal arra szerették volna felhívni az önkormányzatok, az állam, de leginkább az emberek figyelmét, hogy a megyében – különösen Miskolcon, Sajószentpéteren, Kazincbarcikán, Miskolcon és Ózdon – a levegő minősége rendre igen szennyezett a mérések alapján.

– Ez elsődlegesen a környezeti adottságok számlájára írható, hiszen a Sajó-völgyben megül a szállópor. Emellett azonban az emberi tényező is komoly szerepet játszik. A rossz fűtésgyakorlat során rengeteg kéndioxid, széndioxid, nitrogéndioxid kerül a levegőbe. Ezek mind veszélyeztetik az itt élők egészségét.

Kanász-Nagy Máté arról beszélt, az LMP számára az egyik legfontosabb célkitűzés az életminőség javítása, ebben a vonatkozásban pedig az egészség kiemelkedő szerepet játszik.

– Egészségünk egyik alapvető meghatározója, hogy milyen levegőt lélegzünk be. Sajnos ebben a térségben nagyon rossz a levegő minősége, pláne a téli időszakban. Éves szinten hazánkban 10-15 ezer ember veszíti életét olyan betegség miatt, amit a légszennyezés okoz. Ez ellen pedig sajnos nincsen vakcina.

Az LMP társelnöke szerint vannak azonban olyan módszerek, amikkel lehetne védekezni.

– Magyarország Zöld Pártja és a többi, kormányváltást akaró párt dolgozik, készül: a közös ellenzéki program számos olyan pontot tartalmaz, amik segítenek a légszennyezettséget visszaszorítani. Ilyen pont például a valódi rezsicsökkentés programja: ez pedig a szigetelési programot jelenti. Ha sikerülne itt, Miskolcon és a megyében a különböző, korosodó épületeket leszigetelni, az azzal járna, hogy ugyanannak a hőmérsékletnek a megteremtéséhez jóval kevesebb energia kellene, hiszen nem az utcát fűtenénk. Ezáltal pedig a káros anyagok kibocsátása is csökkenne.

Kanász-Nagy Máté szerint a szigetelés mellett a fűtéskorszerűsítés is alkalmas eszköz a szmog elleni harcban, de nem szabad megfeledkezni a közösségi közlekedésformák fejlesztéséről sem.
– Az autós forgalmat korlátozni kell: megfelelő alternatívát kell ehelyett találni, hiszen a belsőégésű motorok használata is nagyban hozzájárul a szmoghoz. (Minap.hu)

Related posts