Rendőrség: további sebességmérő traffiboxok érkeznek BAZ megyébe

Megosztás

Az M3-as és M30-as autópályákon száguldozók fittyet hánynak a sebességkorlátozó táblákra és a vizes, csúszós útfelületre egyaránt. Ezért alakultak ki olyan balesetveszélyes gócpontok, ahol a közutasok és a helyszínelő rendőrök sincsenek biztonságban. A kritikus helyzetet „traffiboxok” kihelyezésével orvosolják. Ám egyeseknek ez nagyon szúrja a szemét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023-ban balesetelemzést végzett a megye útjain, különösen a gyorsforgalmi utakon. Tavaly 32 közúti közlekedési baleset történt, amelyből 25 anyagi kárral, hét személyi sérüléssel végződött. Az M30-ason és az M3-ason a karambolok jelentős része az 30526. számú közúton, az M3-M30 csomópont lehajtó ágánál történik. Tájékoztatott Janasóczki Attila rendőr alezredes, szóvivő. Az amatőr autóversenyzők sajnos figyelmen kívül hagyják a sebességkorlátozásokat és nem érdeklik őket az időjárási viszonyok sem, miközben az úttest kialakítása miatt esős időben vízátfolyások keletkeznek, amely miatt az rendkívül csúszóssá válik.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, idén száz új traffibox került ki az utakra és jutott Borsodba is, a 30526. számú közút 808. méteréhez, ahová február 26-án helyeztek ki az új traffiboxot

Ezekbe a trükkös dobozokba nem tudni mikor raknak sebességmérőt és mikor üresek. A telepítés helyétől 500 és 700 méterre, a közlekedők tájékoztatására két helyen egy-egy új „trafic control” jelzőtábla is virít az úttest mindkét szélén.

Ez az a gócpont, ahol a „balesethelyszínelés az útszakasz kialakításánál fogva különösen esős időben rendkívül veszélyes, mivel a leállósávra leállított rendőrautót, egyáltalán nem, vagy csak jelentős késedelemmel veszik észre a közlekedők.” Itt korábban randevúzott már szolgálati gépkocsi, a közútkezelő gépállománya pedig minden évben pórul járt. A megyében a meglévő kettő mellé még több trafoboxot szeretnének beszerezni.

Tavaly Miskolcon a Kiss Ernő úton is trafiboxot raktak ki, amit valaki festékkel fújt le. Az anyagot nyom nélkül leszedték, a Miskolci Rendőrkapitányság pedig nyomozást indított a rongálás miatt, amit azóta felfüggesztettek. Márpedig a szóvivő szerint a készülék „működésének tapasztalatai pozitívak, hiszen annak 2022-es üzembe helyezése előtt két halálos baleset is történt az adott útszakaszon, azóta egy sem, továbbá a sofőrök is szabálykövetőbbek lettek.”

Szerző: Safranka János

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek