Ózdon megkezdték az ikonikus “kohász dombormű” felújítását

Megosztás

Olyan eljárást alkalmaznak, ami hosszú ideig biztosítja majd a dombormű épségben maradását az utókor számára is.

Ózd városának egyik legikonikusabb domborműve a mindenki által ismert kohász. Janiczak Dávid polgármester már jó ideje lépéseket tett, hogy megvalósuljon a felújítás, méghozzá tartós eredménnyel. A tulajdonos is segítőkész partnernek mutatkozott.

“Az Olvasóval szembeni épületen lévő dombormű kohászati hagyatékunk része. Az Ipari Örökségvédők Baráti Köre is kezdeményezte már a felújítást, amikor hozzám eljutott az állapotának híre, megkerestem a tulajdonost. Az épület, és így a dombormű tulajdonosa Stijacic Raso akivel személyes megbeszélésen egyeztünk meg arról, hogy lokálpatriótaként ő maga is támogatja a felújítást, vállalja annak finanszírozását. Így Révay László kőfaragót kerestük meg a munka kivitelezésével, a Városüzemeltetés pedig biztosítja az emelőkosaras autót, tehát összeállt a kép.

A mai napon elkezdődött a bejavítás, aminek még több fázisa is lesz. A végén egy megtisztított, megerősített, bejavított állapotot fogunk kapni, valamint az impregnálásnak köszönhetően a jövő számára is biztosítjuk a tartósságot.

Köszönöm a figyelemfelhívást, köszönöm a szakember gyors reagálását, köszönöm az ÓVI rendelkezésre állását, és külön köszönöm Rásónak az újabb lokálpatrióta hozzáállást és az ügy támogatását!” – emelte ki Janiczak Dávid a közösségi médiában.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek