A tizenhárom emberéletet követelő ózdi hidrogénrobbanásra emlékeztek

Megosztás

A hazai nehézipar legszomorúbb napja – gyakran így hivatkoznak 1990. március 3-ára, ugyanis ezen a napon, pontosan harmincnégy éve történt hidrogénrobbanás az Ózdi Kohászati Üzemekben. A tragédiában tizenhárman haltak meg. Ahogy minden évben, úgy most is megemlékezett Ózd városa az elhunytakról.

„Tizenhárom fiatal áldozatra emlékezik a város, akik munkájuk során életüket vesztették. A Gyári Temetőben lévő emlékhelynél ma 10 órától „csendes” koszorúzással róttuk le tiszteletünket emlékük előtt” – írta közösségi oldalán Janiczak Dávid polgármester.

Az Ózdi Kohászati Üzemek Folyamatos Acélművében az öntésre váró vasúti kocsin lévő üst, az erre a célra készített beton tartály felett állt, melynek az volt a szerepe, hogy amennyiben várakozás közben az üst a benne lévő folyékony vastól kilyukadna, abba folyjon. A tragédia azért történt meg, mert a tartályban lévő víztől robbanás keletkezett.

Az Index még 2012-ben írt riportot a filmforgatások helyszínéül is szolgáló kohóról, ráadásul megtalálták az acélöntő műben bekövetkezett hidrogénrobbanásról készült részletes jelentést.

Az áldozatok:

Kép: Csuzda Gábor Facebook, Janiczak Dávid Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek