Milyen sötét anyag ömlött a Sajóba Kazincbarcikánál? A BorsodChem szerint algás víz

Megosztás

A közösségi oldalra a héten került fel egy ijesztő videó, amire akkor még nem lelt senki magyarázatot. Azóta a hivatalos válasz már megvan, de valóban csak ennyi lenne?

A Facebookon megjelent videó:

Megindult a találgatás és a felháborodás a hozzászólók között. Ugyanakkor voltak, akik észrevettek néhány fontos részletet.

“Ha jobban megnézzük a felvételt, egy fekete fólia van a meder aljában, valószínűleg azért hogy ne mossa ki jobban a medret! És a víz ami belefolyik áttetsző, csak a fólia miatt becsapós…”

“Becslések szerint nagyjából félezer tonna higany van a talajban, amely az egykori klórüzemből került a környezetbe. A szennyeződés kb. 20 méteres mélységig terjed, eltávolítása több száz milliárd forintba kerülne.Annak ellenére, hogy volt korábban kármentesítés, a higany mellett feltehetőleg 1,2-diklór-etán-szennyezés is van a területen. [1] Ez az anyag a vinil‐klorid- és a polivinil‐klorid-gyártás (PVC) egyik alapanyaga. Arról nem találtunk elérhető információt, hogy a kármentesítés milyen eredménnyel zárult.”

A Borsodchem válaszát az Eszakhirnok.com idézi:

“Hivatkozva a hétfői napon a Társaságunk tisztított ipari víz kiadási pontjánál felvett és a közösségi médiában közzétett videóra, a témában az alábbi hivatalos tájékoztatást adjuk.
A BorsodChem szennyvíztisztító telepén rendkívüli esemény nem történt, a működés a normál üzemelési feltételek mellett zajlott. Mind az üzemközi minták, mind a kibocsátott szennyvíz paraméterei mindenben megfeleltek a hatósági előírásoknak.

A bejelentéskor ellenőrzés céljából azonnal kontroll mintát vettünk, melynek színe a mindenkor szokásos volt. Az azóta elvégzett analitikai elemzés eredményei tanúsítják, hogy a kibocsátott kezelt víz valamennyi paramétere az előírt határértékek alatt van.
Összefoglalva, álláspontunk szerint félreértés történt, és némi sötét színű alga, amely a
kibocsátó betonvályú felületén a jó idő hatására már megjelent és megtelepedett, okozza ezt
az optikai csalódást.
BorsodChem Zrt.”

Tehát akkor sötét színű alga?

Kapcsolódó cikkek