Ezt megúszni felfüggesztettel? A Borsodchemnél el akart tussolni egy munkahelyi balesetet, a munkás meghalt

Megosztás

A felügyelő meg akarta úszni a felelősségre vonást azzal, hogy egyszerűen eltussolja a napközben bekövetkezett munkahelyi balesetet a Borsodchem területén bérelt raktárépületben. Nem engedte, hogy mentőt hívjanak a pórul járt munkáshoz, aki másnap belehalt sérüléseibe. Elképesztő, hogy ez is csak felfüggesztettet ér.

Két év, végrehajtásban öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki megpróbált eltitkolni egy munkabalesetet, ami miatt egy munkás elhunyt, értesült a Miskolci Törvényszéktől a Borsod24.

A tájékoztatás szerint a vádlott által vezetett cég a BorsodChem Zrt. területén bérelt raktárépületet, melyen a bérlő nem végezte el a karbantartási és állagmegóvó munkákat, így a csarnok aljzatán gödrök és víznyelők voltak, emellett a megfelelő világítás sem volt biztosított. 2018 novemberében egy másik cég dolgozói állványozási munkát végeztek, melyet a vádlott irányított és felügyelt a baleset napján.

A munkanap végén az elhunyt munkás egy társával állványcsöveket pakolt a raktárépületben, amire a vádlott utasította, aki sem a munkafolyamatot, sem azt nem ellenőrizte, hogy a dolgozók viselik-e a munkavédelmi eszközöket. A sértetten saját elhatározására ekkor már nem volt fejvédő sisak, pakolás közben elesett, és beütötte a fejét. Később kollégája észlelte, hogy eszméletlenül, véres arccal fekszik a földön.

Miután a vádlott meglátta a balesetet, annak érdekében hogy eltitkolja, nem hívott mentőt, és megtiltotta azt a munkavállalóknak is. Az elhunyt fia is ott dolgozott, őt szólították fel, hogy vigye be a kórházba édesapját, aki többszörös koponyatörést és agyzúzódást szenvedett. A kórházban másnap meghalt.

A bíróság a terheltet halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt ítélte el, emellett hat évre eltiltotta minden olyan foglalkozás gyakorlásától és egyéb tevékenységtől, melynek keretében ügyvezetői tevékenységet végez.

A közlemény alapján a büntetés kiszabásakor a bíróság figyelembe vette a terhelt büntetlen előéletét, a neki fel nem róható időmúlást és a sértetti közrehatást. Az ítélet még nem jogerős, az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek