Szavazatvásárlás, buszoztatás – idén mire számíthatunk Borsod megyében?

Megosztás

Még pár hónap és nyakunkon az önkormányzati és európai parlamenti választás, ezért a Civil Kollégium Alapítvány azt kéri, hogy járjunk nyitott szemmel. 2022-ben országszerte, így Borsod megyében is felmerült a választási csalás gyanúja.

A szavazatod csak a tied! Tiszta szavazás! Ezekkel a szlogenekkel indít programot a Civil Kollégium Alapítvány a Political Capital-el, és a TASZ-szal közösen. Az érdeklődőket online műhelyeken világosítják föl a lehetséges választási visszaélésekről.

A kormány tavalyi, tizenegyedik alaptörvény módosítása nyomán, idén június 9-én a két szavazást összemosva, egy napon dönthetünk a polgármesterek és önkormányzati képviselők, valamint az EP-képviselők kilétéről.

Az utóbbi évek tapasztalatai azonban számos választási visszaélésre, törvénytelenségre hívták fel a figyelmet. A lista igen hosszúra nyúlik és drasztikusan csorbíthatja demokratikus jogaink szabad gyakorlását, ami Szolnokon környékén, illetve egész Borsod megyében komoly problémát jelenthet.

Szavazatvásárlás pénzzel, ajándékkal, élelmiszerrel, személyes adatokkal való visszaélés, pl. ajánlások másolása, fenyegetés, amikor mások szeme láttára kell behúzni az ikszet, szavazók szállítása és utaztatása, mások helyett szavazás, láncszavazás, szavazólap lefényképeztetése és bemutatása, akaraton kívüli regisztráció a kisebbségi névjegyzékbe vagy mozgóurna rendelése, szavazatok megsemmisítése, meg nem számolása, meghamisítása.

Az átlagos választópolgárok a legtöbbször kevésbé tájékozottak az őket megillető jogaikkal és a közélettel kapcsolatban. Ezért sokszor fel sem ismerik a választási csalásokat, vagy a választás természetes részének tekintik azokat. Fontos, hogy tisztában legyenek azzal, mi sérti a választások tisztaságát, és hogyan tudnak fellépni ellene. A Civil Kollégium Alapítvány a Political Capital és a TASZ szakemberei széles körű személyes tájékoztatást és jogi támogatást is nyújtanak a választási visszaélések elleni törvényes fellépéshez.

Az érdeklődők online, háromórás továbbképzésen is részt vehetnek, errre ide kattintva lehet regisztrálni.

Szerző: Safranka János

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek