Börtönbe került egy 9 gyermekes borsodi anya fia igazolatlan hiányzásai miatt

Megosztás

Egy borsodi faluban lakó, kilenc gyermekét egyedül nevelő anya két kérte börtönbe került, mert fiának összegyűlt a 40 óra igazolatlan hiányzása az iskolában – számolt be az esetről a Telex.hu.

Az anyát valódi sokként érte, amikor az egyik nap kapott egy hivatalos értesítőt, miszerint 15 éves fiának összegyűlt a 40 óra igazolatlan hiányzása. Mint kiderült, fia mindennap elindult reggel az iskolába, azonban oda nem mindig érkezett meg.  A fiú megismerkedett egy lánnyal, így inkább vele töltötte az idejét. Az anyának a tankötelezettség megszegéséért 100 ezer forint szabálysértési bírságot kellett volna fizetnie. Erre nem volt pénze, így le kellett ülnie a büntetést.

Az eset tavaly történt, de a Magyar Helsinki Bizottság szerint nem egyedi, hogy a társadalom perifériáján élők hasonló okok miatt kerülnek börtönbe. Véleményük szerint a magyar igazságszolgáltatás a kelleténél nagyobb szenvedést okoz az elkövetőknek.

A problémának csak egy része, hogy nálunk a szabadságvesztés a legelterjedtebb büntetés. Fontos tényező, hogy milyenek a börtönviszonyok, mekkora a zsúfoltság, mennyi szakember dolgozik a büntetés-végrehajtásban. Sok múlik azon, hogy a politika hogyan próbálja kezelni a bűnözést. Ez pedig a legtöbb esetben nem függ össze azzal, hogy mekkora a bűnözés valódi mértéke.

A Telex.hu szakértőkkel és kriminológusokkal járta körbe, hogy Magyarországon mi a célja a büntetésnek és azt, hogy milyenek a magyar börtönök. A részletekről ide kattintva olvashat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek