Újabb részletek derültek ki Orbán Ráhel különös tokaj-hegyaljai birtokvásárlásáról

Megosztás

Elég volt egy kis jogi csűrés-csavarás, valamint teljesen véletlenül a feljelentést is elkaszálták a rendőrségnél, így máris elhárult minden akadály a miniszterelnök lányának és vejének ingatlanvásárlása elől. Hiába fekszik a birtok világörökségi területen és hiába volt az államnak elővásárlási joga rá.

Lassan 14 éve pontosan tudjuk, hogy Magyarországon bármi megtörténhet, különösen akkor, ha a NER is érintett a dologban. Onnantól megszűnik a jogrendszer, a természetvédelem és sokszor a józan ész is. Csak az üzlet marad, igaz nem nekünk. Az Átlátszó kicsit jobban körbejárta a Tokaj-Hegyalján történt birtokvásárlást és érdekes, de már egyáltalán nem meglepő tényekkel szembesült.

Orbán Ráhel 2023 tavaszán számos földterületet vásárolt, főleg szőlőket Tokaj-Hegyalján. Az összesen 94 hektárnyi megszerzett földterület egy részét korábban édesanyja, Lévai Anikó birtokolta. A terület egy részét a Patricius borház bérli, amelynek tulajdonosa Tiborcz István, Orbán Ráhel férje, aki az adásvétel során  is képviselte feleségét.

A két, ugyanaznap megkötött szerződés egyikében Sárazsadány környékén lévő földterületek szerepelnek, 48 helyrajzi számon, és 273 millió forintot fizettek értük. Az eladó, Kántor Andrea Erzsébet a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Szárhegy Kft.) korábbi ügyvezetője és társtulajdonosa.

Bodrogkeresztúron, Bodrogkisfaludon, Mádon és Tokajban is bevásárolt a miniszterelnök lánya 60 hektárnyi területet, összesen 327 millió forintért. Az eladó ebben az esetben dr. Molnár Péter, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke, a Tokaj-Hegyalja Egyetem szőlészeti és borászati tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens, a Tokaj Nobilis Bt. társtulajdonosa, és nem utolsósorban a Patricius Borház Zrt. ügyvezetője és egyben birtokigazgatója.

A 24.hu vette észre, hogy az egyik szerződésben szerepel, hogy négy ingatlan tekintetében a világörökségi terület miatt az államnak elővásárlási joga van, amit a 335/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályoz, mely „a világörökségi területté jelölés hazai eljárásrendjéről, a világörökségi kezelési tervek tartalmi követelményeiről és elkészítésük rendjéről, a gondnokságokról, valamint a világörökségi területen az államot megillető elővásárlási jogról” szól. A 2017-ben életbe lépett rendelet országos szinten több mint 80000 ingatlant érint.

A szabályozás szerint ezen a területen az elővásárlásra jogosult a kulturális örökség védelméért felelős miniszter. Az egyik, világörökségi területet érintő ingatlanra – mely egyébként egyben Natura 2000-es terület is, a tulajdoni lapja szerint pedig kivett út, legelő besorolású – 2018.01.18-án került elővásárlási jog a Magyar Állam részére a világörökség okán. Ezt 2023.05.22-én már törölték is, úgy, hogy a kormányzati portálon a kifüggesztés első napja 2023. április 23. volt, míg az adás-vételi szerződés napja 2023. április 18-a.

Az ügyben keresték a Borsod Megyei Kormányhivatalt, azt kérdezve tőlük, hogy a földhivatal kinek a kérelmére és hogyan törölhet bejegyzett elővásárlási jogot, mely a Magyar Államot illeti meg, illetve azt, hogy hány ilyen eset történt az utóbbi öt évben a vármegye területén. Valamint azt is kérték, hogy adják meg, hogy a megye területén hány ingatlan esetében áll fel bejegyzett elővásárlási jog a világörökségi státusz okán.

Kérdéseikre többszöri megkeresés után sem reagáltak.

Az ügyben Vadai Ágnes DK-s képviselő Polt Péterhez fordult, azt kérdezve tőle: Ön szerint Tokaj-Hegyalján nem gond az állami elővásárlási jog törlése? A legfőbb ügyész válaszában azt közölte, hogy a kérdést feljelentésként értékelte, és a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította. A hvg.hu értesülése szerint a rendőrség elutasította a feljelentést, a nyomozók szerint jogtalan előny vagy hátrány okozása ez ügyben nem történt.

Tehát minden rendben van, az élet megy tovább. További részletek az Átlátszó cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek