Törölték az állam elővásárlási jogát az Orbán Ráhel által megszerzett tokaji szőlőbirtokoknál

Megosztás

A 24.hu portálnak nyilatkozó szakember szerint viszont jogszerű módon nem lehet a világörökségi területekre vonatkozó elővásárlási jogot töröltetni.

Alig egy hónappal azt követően, hogy Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, törölték az ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket – írta meg a 24.hu.

Mint arról mi is írtunk annak idején, a miniszterelnök lánya tavasszal két adásvételi szerződést is között, 94 hektárnyi földterületet vásárolt meg a tokaji borvidéken.

A területre több helyinek, valamint az államnak is elővásárlási joga volt, azonban a az idézett portál azt írja, hogy senki nem élt vele, így a földhivatal bejegyezte Orbán Ráhel tulajdonjogát. A 24.hu szerint ráadásul május végén a világörökséghez tartozó területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól törölték az állam bejegyzett elővásárlási jogát.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő, örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász azt mondta: jogszerűen nem lehet töröltetni az állam elővásárlási jogát a világörökségi területeken fekvő ingatlanok tulajdoni lapjáról, és a szakember még nem is találkozott ilyen esettel.

(via 24.hu, hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek