Optimizmus 2024 – Rózsa Péter jegyzete

Megosztás

350.000 Ft. Ennyi nettó havira van szüksége minden egyes magyar felnőttnek, hogy az átlagos életvitelt fent tudja tartani. 250.000 Ft pedig a minimális, tehát az igen szűkös életviszonyokat teszi lehetővé. Az Egyensúly Intézet legújabb kutatása szerint a lakosság 47 százaléka ezt a szintet nem éri el, tehát valamilyen külső támogatásra szorul. Van még egy adat, utána már nem terhelem önöket további számokkal – nos, 27 százalék nettó jövedelme a kettő között van, azaz valamivel többet keres, mint amennyi legszükségesebb javakhoz kell, viszont annál kevesebbet, ami az átlagoshoz szükséges. Az intézet felmérése szerint viszont a lakosság nagyobb része abban reménykedik, hogy jövőre jobb lesz. Hurrá!

Két nap múlva már jövőre lesz, uccu neki, kibírjuk addig, azután jöhet a jobb élet. Igaz, már most tudjuk, hogy összesen legalább 40 Ft-tal nő majd az üzemanyagok ára, azt is tudjuk, hogy ennek arányában biztosan drágább lesz az élelmiszer és minden más, amit szállítani kell. Márpedig mit nem kell szállítani. Ebből az is következik, hogy az infláció ismét emelkedni kezd.

Viszont van remény, mert úgy látszik, a magyar búslakodásra hajlamos karaktere ellenére optimista. Ezt mutatja az elmúlt 13 év, hiszen ez a kormány immár negyedszer nyeri el a többség támogatását.

Azt ígértem, nem súlyosbítom az önök helyzetét további számadatokkal, mégis egyet még mondanom kell; kevesebb, mint a választók fele szavazta meg ennyiszer Orbánt, azaz logikus lenne ebből levonni azt a következtetést, hogy ez éppen az az 50 % alatti kisebbség, amelyik az átlagon felüli színvonalon él, míg az átlagon alul sínylődők vagy nem szavaztak, vagy ők szavazataik szétszóródtak az ellenzéki pártok között.

Tudjuk azonban, hogy ez nem így van, a formális logika nem érvényesül, mert kimutathatóan a kis településeken élő és egyáltalán nem a magas egzisztenciájú tömeg alkotja az egyik bázisát ennek a rendszernek. Mi következik ebből? Az, hogy az Egyensúly Intézet felmérése pontos:

a magyarok rosszul élő tömegei optimisták, és végtelen bizalommal vannak e rezsim iránt, történjék bármi is.

Ez az, amit sem a kutatók, sem az ellenzéki politikusok nem nagyon értenek. És ez az, amiről éppen ezért nagyon sokat kellene még beszélni. Azért, hogy ne csak elszenvedjük, hanem értsük is azt, mi történik velünk, miközben a FIDESZ kommunikációs boszorkánykonyhájában tovább készítik a tömegeket mérgező fogásokat.

Rózsa Péter jegyzete a Klubrádió 2023. december 30-i műsorában hangzott el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek