Újraindul Janiczak Dávid Ózdon: “Nem tartozom senkinek elszámolással, csak a lakosságnak”

Megosztás

Janiczak Dávid, Ózd jelenlegi polgármestere bejelentette, hogy jövőre ismét elindul az önkormányzati választáson, ezúttal is függetlenként. A Borsod24-nek adott interjúból kiderül, hogy szerinte mi a baj az elmúlt évtized államosításával és hogy mit vár a Fidesz-KDNP ózdi szervezetétől.

Mi az oka annak, hogy jövőre is függetlenként méretteti meg magát? 

Már 2019-ben is függetlenként, az Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben indultam. Az első ciklusban világossá vált számomra, hogy egy önkormányzat vezetésében nincs helye a pártpolitikának, de még aktualitása sem, hiszen egy város életében a mi jog- és hatásköreinkkel sosem szorulunk olyan döntésekre, amiben egy párt elveit kellene megjeleníteni. Itt, nekünk egyedül az számít, hogy mi jó az ózdiaknak. Magánéletében mindenki ott politizál, ahol akar, de az én csapatomban, az önkormányzati szinten pártpolitikai törésvonalak, elvek nem jelenhetnek meg. Így én nem tartozok senkinek elszámolással csak a lakosságnak. Nem kell végrehajtanom olyan párt döntéseket, amiket nem szeretnék, mert el sem jutnak hozzám. Szerintem, aki ebbe jobban belegondol a napnál világosabb, hogy egy önkormányzatnak pártpolitika mentesen csak a helyi lakosság érdekeit figyelembe véve szabad működnie.

Mire a legbüszkébb az elmúlt öt évből?

Több ilyen is van. Kezdjük talán azzal, ami a mindennapi ügyintézést illeti. A Városházán létrehoztuk az Ózdi Központi Ügyfélszolgálatot, ahol egy ügyféltérbe hoztuk az összes közüzemi szolgáltatót és az önkormányzati rendszer valamennyi ügyfélpontját. Bármilyen ügyet egy modern, kényelmes, elegáns ügyféltérben tudnak intézni és nem kell a város megannyi pontjára menni egyesével felkeresni az áram, víz, gáz, hulladék, távhő szolgáltatót, postát, esetleg plusz még a hivatalt is. Minden egy helyen van. A Kormányablak sincs messze, így a városközpont két épületében bármilyen ügy elintézhető, ami érinti a lakosokat.

Továbbá sikernek könyvelem el, hogy a kiírt 10 TOP+ pályázat valamennyi felhívását megnyertük, ezzel több, mint 3 milliárd forintot hoztunk ózdi fejlesztésekre.

Tavaly 500 millió Ft-os egyedi kormányzati támogatást sikerült kilobbiznom ózdi közterület fejlesztésekre. A ciklus alatt a város útjainak jelentős részét újraaszfaltoztuk, sok olyan út kapott burkolatot, ahol korábban sosem volt. Az a célom, hogy ne legyen aszfaltozatlan út Ózdon. Ezen a területen évtizedes lemaradásokat kell pótolnunk. Jelentős eredményeket értünk el a romos ingatlanok bontásával, helyreállításával, de említhetném a több száz új parkolóhelyet, járdákat, és a város akadálymentesítését. Az általam életre hívott Állatsimogató tízezres forgalmat bonyolít évről évre. Azt hiszem, hogy sikerült egy élhető, minden szolgáltatást biztosító, jó infrastruktúrával bíró várost létrehozni, de sok még a munka.

Mik a tervei a következő öt évre, amennyiben ismét bizalmat szavaznak önnek az ózdiak?

Nagyon sok feladat van még. Szeretném folytatni az utak építését és a járdák, a parkoló bővítéseket, és ami a legfontosabb, jelentős eredményt elérni a munkahelyek tekintetében. A város két nagy foglalkoztatója távozott az elmúlt években, összesen 2500 főnek biztosítottak megélhetést. Az állam a helyükre olyan gyárakat irányított, melyek együttesen mindössze 500-600 főt foglalkoztatnak. 2000 ember ózdi munkája továbbra sincs biztosítva. Mi létrehoztunk egy zöld mezős ipari parkot. Szíjjártó Péter külügyminiszter úrral való tárgyalásomat követően a beruházásokat irányító HIPA már hetente több befektető jelölt igényét továbbítja számunkra, ami lehetővé tette, hogy felkerüljünk a befektetésre ajánlott települések sorába.

Bízom benne, hogy a tárgyalások eredményre vezetnek és végre sikerül több, egyenként akár ezer fős nagyságrendben foglalkoztatást kínáló gyárat idecsábítani.

Előnyünk a nagy számban helyben rendelkezésre álló munkaerő, hátrányunk viszont a megközelítés, ami ugye országos program része kell legyen, ebben magasabb szinteken kell döntéseket hozni, itt az országgyűlési képviselőnknek van jelentős szerepe.

“A kampányban szeretném folytatni mindazt, ami eddig is a névjegyem volt: emberközeli értékrend.”

Az önkormányzatok önállósága, mozgástere országszerte csökken, ezzel a polgármesterek és a testületeik kezét is egyre inkább megköti a kormány. Hogyan lehet ezt a helyzetet túlélni?

Feladataink és ezzel együtt munkatársaink kétharmada lett az elmúlt évtizedben államosítva. Nagyon rossz dolognak tartom, hiszen a választott képviselők, a választott polgármester helyben számon kérhető, így a hozzánk tartozó feladatokra közvetlen ráhatása van a választópolgároknak. Az elcsatolt feladatok viszont olyan szervekhez kerültek, ahol kinevezett vezetők vannak, és a felelős állam olyan távolságra került az érintettektől, hogy lehetetlen kommunikálni. Ez nagy probléma egy demokráciában. Ami helyben megoldható és eddig elvégezhető feladat és hatáskör volt, annak helyben is kellett volna maradnia az emberek érdekében, hisz úgyis hozzánk fordulnak, azonban nincs lehetőség azokban az ügyekben a segítségükre lenni. Nem beszélve arról, hogy ami az államhoz kerül, az mind megszorításon esik át, és sokkal nehezebben megy a feladatellátás. Mindenesetre ez már megtörtént, csak bízni tudok benne, hogy további hatásköröket, feladatokat nem fognak már elvonni. Nehéz a helyzet, de alkalmazkodunk és igyekszünk a lehetőségeinkből így is a legtöbbet kihozni az ózdiak érdekében.

Számít valamelyik ellenzéki párt támogatására?

Mindenki támogatására számítok, akinek Ózd az első. Jelenlegi tudásom alapján több ellenzéki párt is egyet ért az irányvonalammal és nem tervez ellenjelöltet indítani, ezzel pedig támogat engem és a csapatomat.

Az lenne az igazán szép, előremutató, és az ózdiak előtt bizonyított elszántság, ha a Fidesz-KDNP is beállna az ózdiak mögé és egy szekeret tolna mindenki, olyan szekeret, ami a várost a csúcsra viszi. Bár ez nyilván utópia, mindenképpen előre vinné az ózdi ügyet.

Miről fog szólni a kampány? Egyáltalán létezik még olyan ember Ózdon, aki nem ismeri a nevét?

Felmérések szerint 98%-os az ismertségem, így még vannak, akik nem ismernek. Részemről az eredményeink bemutatása és az emberekkel való kapcsolattartás a legfontosabb. A kampányban én tovább szeretném azt az emberközeli értékrendet folytatni, ami eddig is a névjegyem volt. Ciklus közben nehéz a hivatali teendők és rendezvények mellett kint kötetlenül beszélgetni az utcán, bár számomra ez a legkedvesebb, hiszen így lehet a való élettel és a valódi problémákkal találkozni, amikre általában gyorsan megoldást is találunk. Bízom benne, hogy egy csendes, kulturált kampány lesz, és nem hozzák ide is az elmúlt években sajnos országos szinten elterjedt karaktergyilkosságot és az alaptalan hazugságokat. Én dolgozom továbbra is az Ózdiakért és Ózdért.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek