A miskolci költségvetés és gazdálkodás került fókuszba a városvezetés sajtótájékoztatóján

Megosztás

Veres Pál polgármester szerint a globális gazdasági nehézségek ellenére a város működőképes maradt és végre egy pozitív költségvetése lehet Miskolcnak – már amennyiben a jövő héten ülésező képviselő-testület annak elfogadása mellett dönt, ugyanis három hónappal előrehozták a város büdzséjének megszavazását.

A költségvetési tervezetre vonatkozó pénteki sajtótájékoztatón Veres úgy fogalmazott, 2024-re a város kiszámítható és stabil működését szeretnék megalapozni, ami az itt élők érdekeit és boldogulását szolgálja.

Azért szükséges a decemberi közgyűlésen határozni róla, mert több olyan előterjesztés is van, amit már január 1-től szeretnének életbe léptetni, ilyen például az önkormányzat és a városi cégek dolgozóinak nagyjából 10%-os béremelése.

„Egy felelősségteljes, fegyelmezett, előrelátó és takarékos gazdálkodás jellemezte a helyi gazdaságot. Az adóbevételeinkből idén 21 milliárd forintra számíthatunk. Mindezek alapján elmondható, hogy stabil, kiszámítható keretek között működhet Miskolc jövőre” – összegezte az eddig elhangzottakat Miskolc első embere.

Varga Andrea alpolgármester

A szociális terület hozzávetőlegesen 450 millió forintra számíthat – ezt már Varga Andrea alpolgármester jelentette be. Azt mondta, az ágazaton belül sokan idős, rászoruló emberekről gondoskodnak, és az ő munkájuk elismerése még nincs azon a szinten, amivel a városvezetés elégedett lenne.

Nemcsak az önkormányzati dolgozók bére növekszik, a kulturális szférába becsatornázott többletforrások által az intézmények dolgozói is számíthatnak béremelésre. „Ez is bizonyítja, hogy a városnak nem csak a kultúra évében volt fontos az ágazat. Forrást kell biztosítani arra, hogy megtartsuk a kulturális területen dolgozó munkatársakat” – tette hozzá Varga.

A másik két alpolgármester, Szopkó Tibor és Badány Lajos a sport, a beruházások és a városüzemeltetés kapcsán szólalt meg. Szopkó elmondta, a turizmus továbbra is kiemelt területnek számít, a sportra 100 millió forinttal, a városüzemeltetésre az eddigiekhez képest 1,3 milliárd forinttal szán többet az önkormányzat.

Képek: Mocsári László

Kapcsolódó cikkek