A Miskolci Közgyűlés csütörtök délelőtt közmeghallgatást tartott a városházán

Megosztás

A Miskolci Városházán csütörtök délelőtt közmeghallgatást tartottak, melyen részt vett többek között Rostás László, a Diósgyőri vár revitalizációjának tervezője is, aki szót kért. Az esemény során számos fontos téma került terítékre, köztük a városi infrastruktúra, játszóterek, útépítések és a Diósgyőri vár felújítása.

A hivatalos bevezetést követően Veres Pál polgármester megállapította, hogy a 28 tagú képviselőtestületből 19 fő jelent meg a közgyűlési ülésen, így a közmeghallgatás határozatképes. Ezt követően átadta a szót az első felszólalónak, Tóth Martin Dominiknak, aki komlóstetői lakosként egy zárt kutyafuttató és játszótér felújítását kérte a Testülettől.

Felvetésére Durda Péter, a Városüzemeltetési és Műszaki Osztály osztályvezetője válaszolt. Elmondta, hogy a kutyafuttatók iránti lakossági igény folyamatos, jelenleg város belső kerületeiben 15 ilyen terület áll rendelkezésre. Ezek száma bővíthető a szükséges források rendelkezésre állása esetén. A kutyafuttatók létesítése lakossági kérelemmel indul, ezért érdemes a helyi önkormányzati képviselőnek jelezni. A játszóterek felújításával kapcsolatban Veres Pál felhívta a figyelmet az Európai Uniós előírásokra, amelyek betartása költséges, de a város folyamatosan igyekszik felújítani és karbantartani a játszótereket a rendelkezésre álló uniós támogatások mellett.

Sipos László és társa a Haladás utcai útépítés miatt felmerült problémákról beszélt. Az út hosszú ideje fel van bontva, és a lakosok nehezen közlekednek. Veres Pál a problémát látva ezt jelezte a kivitelezőnek, a munkálatok felgyorsítást és mielőbbi befejezést kérte. Miklós Viktor, a Pályázati Főosztály vezetője hozzátette, hogy szakértők bevonásával érvényesítik a kötbérezés lehetőségét a kivitelezővel szemben.

Boros Gábor a Görömbölyt Miskolctapolcával összekötő út építésének ügyében jelezte problémáit, különös tekintettel az út melletti terület túlzott mértékű igénybevételére. Miklós Viktor válaszában elmondta, hogy a szennyezés csökkentése érdekében megfigyelik az építkezést, és az út bekamerázása is tervben van.

Filipinyi Péter, aki a csermőkei Gólyahír dűlő murvás útjának járhatatlanságára hívta fel a közgyűlés figyelmét, hangsúlyozta, hogy az utat főként az intenzív esőzések teszik tönkre. Elmondása szerint a víz lemossa a kő zúzalékot, és a kerekek mélyedéseket vájnak az útba, helyenként akár 30–40 centiméter mélyen is.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője, Osváth Zoltán, a problémára reagálva elmondta, hogy a vállalat kapacitásai és a rendelkezésre álló források függvényében igyekeznek gondoskodni a murvás utak karbantartásáról. Azonban kihangsúlyozta, hogy ez egy olyan folyamatos és időigényes feladat, amelynek során az esőzések, a megfelelő vízelvezetés hiánya miatt a zúzalékot folyamatosan lemossa az eső, így a karbantartási munkálatoknak is folyamatosnak kell lenniük.

Honvéd Józsefné, a Klapka utca 1-3. számú társasház közösképviselője szólt a közgyűlésen, és több problémára is felhívta a figyelmet. Kifejezte aggodalmát a gyakori csőtörések és a galambok elszaporodása miatt. Emellett sérelmezte, hogy a MIVÍZ nem hárította el a legutóbbi csőtöréskor keletkezett károkat.

A MIVÍZ Kft. képviselője válaszában kiemelte, hogy a szóban forgó cső nem a városi közmű része, hanem a társasházhoz tartozik. Ezért a társasház felelős a cső megjavíttatásáért, karbantartásáért, és szükség esetén a cseréért. A képviselő azt is elmondta, hogy a MIVÍZ segített a föld kiásásában, és javasoltak egy szakszerű kivitelezőt a munkálatokhoz.

Miskolc korábbi főépítésze, Rostás László, a Diósgyőri vár revitalizációjának tervezője a közgyűlésen szót kért és reagált az őt és munkatársait érő kritikákra. Hangsúlyozta, hogy a tervezéskor érvényben lévő minden szabályt betartottak, beleértve a műemlékvédelmi előírásokat is. Szakszerűen jártak el, és az idő közben napvilágra került hibákat akkor még nem ismerték.

Rostás elmondta, hogy eddig titoktartást vállalt, de az utóbbi hetek támadásai ösztönözték, hogy felszólaljon a közgyűlésen. Felolvasta a közleményét, amelyben kifejtette, hogy egy folyamatban lévő, még félkész építési beruházásról nem szabad korai és félrevezető véleményt alkotni. A terveket több mint száz szakember bevonásával, körültekintően készítették.

Sérelmezte, hogy szakmailag nem megalapozott cikkek jelennek meg a helyi és országos médiumokban a Diósgyőri vár revitalizációjáról és annak tervezéséről. Felismerte, hogy egy ilyen nagy beruházásnál idő közben ismertté válhatnak új problémák, és új kutatási eredmények is befolyásolhatják a megvalósítást. Felszólította a fejlesztésről beszámoló sajtót, hogy kerüljék el a valótlan állításokat. A tervező és munkatársai nevében visszautasította a megalapozatlan vádakat és rosszindulatú megjegyzéseket. Kijelentette, hogy a Diósgyőri várat érintő kritikáknál körültekintőbben kellene eljárni, mert a vár egyszer elkészül, és akkor a projektet a város turisták vonzására és rentábilis üzemeltetésére használhatja fel.

Veres Pál polgármester szerint a Diósgyőri vár rekonstrukcióját a miskolciak nagy érdeklődéssel kísérik. A projekt évekkel ezelőtt indult, és most az önkormányzat feladata, hogy befejezze. A jó hír, hogy lesz pénz a felmerült problémák megoldására és a befejezésre. Az önkormányzat addig is megelőlegezi a pénzt az építkezés folytatására, amíg a kormányzati támogatás megérkezik.

A közmeghallgatás végén Veres Pál köszönetet mondott a miskolci polgároknak az észrevételeikért, és lezárta a rendezvényt.

forrás: minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek