Papok a tű fokán innen és túl – Dési János jegyzete

Megosztás

Nem más zsebében fogunk turkálni, hanem más turkál a mi zsebünkben. A hírek szerint a magyarországi papok másfél millió forintot kaptak a napokban fejenként a magyar államtól. Nesze neked másfél millió. Mondhatnánk, ez egy gimnáziumi tanár félévi fizetése, de nem mondjuk, mert a kedves tanerő átvezényléséről éppen most döntenek valami hivatalban. Továbbá a tanárok, mert néhányan közülük ki mertek állni a jogaikért, például nem kapták meg a végkielégítésük nagy részét sem, ami pedig járt volna, messze nem másfél milla.

Nem hasonlítjuk ezt az egymillió-ötszázezret a minimálbérhez, az otthonápolási támogatáshoz, de még a családi pótlék – gyerekenként jó 12 ezer forint – összegéhez sem. De még azt is minek felvetni, hogy a népszámlálási adatok szerint is vagy egymillió embert elveszített az elmúlt években a katolikus egyház. Egymillió ötszázezer forint, csak úgy – végülis nem is olyan rossz, jön hozzá még stólapénz, és a hívek adományai.

Fejenként másfél millió forint, miközben a krisztusi elvek szerint működő Iványi Gáborékat inkább kifosztják, ellehetetlenítik – igaz nem is prédikálják a szószékről feltétlenül azt, hogy ez minden világok legjobbika, a legjobb kis vezetővel az élén.

A vallásszabadság van olyan fontos, mint a szólás- vagy a gyülekezés szabadsága. A szólásszabadság régóta lábbal tiporva, tönkretéve. Népszabadság, Klubrádió, Origo és a mértéktelen közpénzzel megtolt fél, háromnegyed és egésznáci lapok, milliárdok a provokátorok FB hirdetéseire, a közpénz százmilliókból kitartott szélsőjobbos, fideszes propaganda, az állami tévével együtt. Akkor most mit vagyunk fennakadva a lelkiismereti szabadság szétverésén?

Csak még egy példa. A pilisvörösvári Makovecz tervezte Pázmány Katolikus Egyetem kampuszát be kellett zárni, mert mindenre alkalmatlan az épület. Ideológiai okokból erőltették, de, sajnos használni nem lehetett. Az állam ezért visszavásárolta, a Tiédből is.

Majd most odaadta az egykori Magyar Rádió jókora épülettömbjét az egyháznak egyetemre. Miután a rádiót is szétverték, tényleg minek az épület. Aztán odadobtak 200 milliárdot, hogy abból építsenek egy újat. Csuhajja, minden egyetem nagy öröm! Bár lehet, hogy az államiakat kellett volna kicsit megtolni pénzzel, de ezen lendüljünk túl. Amikor kiderült, hogy az építésről nem egyeztettek az önkormányzattal a környékén élőkkel, miközben elképesztő felfordulást hoz majd az építkezés, kiemelt állami beruházás lett, ami azt jelenti, hogy kuss van mindenkinek! Azt csinálnak itt, amit akarnak. (Kíváncsian várom, hogy a “Mészáros” vagy Tiborcz-frakció lesz-e erősebb az építkezésnél.)

Közben az állami iskolák rohadnak, felújításokat, beruházásokat törölnek. Sebaj.

Az e cikkre adandó válasszal ne fáradjatok: komenista tempó, gyilkosok, brüsszel, buzik. Ennyiből szellemesebb is lehetne. De nem barátocskáim. Ez a pofátlan tempó magyarázat részben arra az elvallástalanodásra, aminek tanúi vagyunk.

Idézet egy műből, amit nem tudom, arrafelé forgatnak-e:

“add el minden vagyonodat, és amit érte kapsz, oszd szét a szegények között! Akkor majd a Mennyben lesznek a kincseid! Azután gyere, és kövess engem! A férfi, amikor ezt hallotta, igen elszomorodott, mert nagyon gazdag volt. Jézus látta, hogy elszomorodott, és ezt mondta: Milyen nehezen mennek be a gazdagok Isten Királyságába! Könnyebb a tevének egy tű fokán átbújni, mint a gazdag embernek Isten Királyságába bemenni.”

Dési János jegyzete a Klubrádió Esti gyors 2023. december 4-i adásában hangzott el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek