Nyílt levélben fordul a Fülöp-szigeteki munkavállalók ügyében a Joyson Safety Systems Hungary gyárigazgatójához

Megosztás

A tervek szerint 250 Fülöp-szigeteki munkavállalót terveznek foglalkoztatni a közeljövőben, az ellenzéki párt ennek kapcsán intézett kérdéseket a vállalat vezetőségéhez.

Mint arról nemrég mi is beszámoltunk, a közeljövőben Miskolcra is érkezhetnek ázsiai vendégmunkások, ami ellen több ellenzéki párt is tiltakozik. A Joyson Safety Systems Hungary Kft. például 250 Fülöp-szigeteki munkavállalót tervez foglalkoztatni a közeljövőben.

Most emiatt – és az ezzel kapcsolatban a Miskolci Naplóban megjelent interjú kapcsán – fogalmazott meg nyílt levelet a Jobbik-Konzervatívok miskolci szervezete a Joyson vezetősége felé, amelyben számos kérdést is nekik szegeztek. Az alábbiakban idézzük a nyílt levelet:

“Tisztelt Gyárigazgató Úr!

A Miskolci Naplóban támogatott tartalom formájában november 27-én megjelent interjúval kapcsolatban szeretnénk tájékozódni. A cikkben – a közreműködő munkaerőközvetítő vállalat ügyvezető igazgatójával közösen – Ön arról tájékoztatja az olvasókat, hogy 250 fő Fülöp-szigeteki munkavállalóval kívánják feltölteni a Joyson Kft. állományát.

A Jobbik-Konzervatívok miskolci szervezetének álláspontja szerint, habár magáncégként a törvények szerint megtehetik, hogy külföldi munkaerővel dolgoztassanak, hosszú távon számos gazdasági és társadalmi kockázattal jár Ázsiából tömegesen munkaerőt importálni. Mint azt többször kifejtettük a nyilvánosság előtt is, nem értünk egyet a kormány azon álláspontjával, miszerint akár több százezer bevándorlót is szükséges befogadnia hazánknak azért, hogy ezáltal az itt működő gyárak munkaerőigényét kielégítsük.

Szervezetünk partnerként tekint minden olyan ipari szereplőre, aki Miskolcon fenntartható, jó minőségű, magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtenek és elismeri a Joyson mint partner és munkáltató értékét városunkban, de a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy ne történhessen meg az, hogy külföldi munkavállalók miatt miskolci munkakeresők maradjanak állás nélkül.

Ezért a hírekkel kapcsolatban úgy gondoljuk – s ebben minket a hozzánk érkező több száz lakossági megkeresés is igazol –, hogy a cikkben megjelent adatokon túl számos további kérdés vetődik fel, ezért tisztelettel kérjük ezek megválaszolását!

  1. Hol fogják elszállásolni a munkásokat? Tájékoztatták-e a környéken élőket erről?
  2. Miért nem érezték szükségét, hogy tájékoztassák akár a munkavállalás, akár a szállásolás helyén illetékes önkormányzatot a 250 fő betelepítésének terveiről?
  3. Milyen fizetés illeti meg a vendégmunkásokat?
  4. Jár-e állami támogatással a betelepítés és ha igen, milyen összegről van szó?
  5. Számíthatnak-e a vállalat magyar munkavállalói a makói Continental üzeméhez hasonlóan elbocsátásokra a vendégmunkások alkalmazása miatt?
  6. Mennyi időre kötnek szerződést a vendégmunkásokkal? Tudják-e garantálni, hogy a munkaszerződés lejártával távozni fognak?
  7. Hogyan tudják alátámasztani, hogy csak olyan álláshelyekre vettek fel vendégmunkást, amelyre magyar munkavállaló nem jelentkezett?

A kérdéseket eljuttatjuk a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának is.

Válaszukat a minket megkereső aggódó miskolciak nevében előre is köszönjük!

Tisztelettel,

Jobbik-Konzervatívok
Miskolci szervezete”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek