Hatvanöt évvel ezelőtt lettek először és utoljára bajnokok a miskolci kézilabdás lányok

Megosztás

Fantasztikus sportsikert ért el akkor az azóta sajnos megszűnt MVSC, amit akkoriban még csak meg sem ünnepeltek különösebben. Pedig csodálatos eredménnyel büszkélkedhetnek.

Amikor Miskolcról beszélünk, több sportág is eszünkbe juthat a focitól kezdve az atlétikán át a kosárlabdáig, de a női kézilabda kevésbé jellemző. Nem volt ez mindig így, hat és fél évtizeddel ezelőtt ugyanis bajnokcsapatnak tapsolhattak megyeszékhelyünkön.

A Minap.hu Polgár Mariannal készített beszélgetést, aki az akkori bajnokcsapat tagja volt. Elmondása alapján tudhatjuk azt is, hogy hatvanöt évvel ezelőtt milyen volt az idő, márpedig ha valaki, akkor ő biztosan egészen jól emlékszik erre a napra: ekkor lettek ugyanis bajnokok először (és utoljára) az MVSC kézilabdás lányai. Ami pedig azért nagydolog, mert ők voltak Miskolc első bajnokcsapata. Ez a nap pedig 1958. november 23-ára esett.

–  Az idén 112 éve alakult meg a Magyar Vasutasok Sport Egyesülete és talán harminc évet is kellett várni, amíg olyan elismertsége lett a kézilabdának, hogy megalakultak a szakosztályaik. Az MVSC-nél 1947-ben alakult meg az első női kézilabdacsapat, akik annyira lelkesek voltak és annyira vágytak a győzelemre, hogy egy év múlva meg is nyerték a megyei bajnokságot – kezdi visszaemlékezését Kossárik Nándorné. Megemlíti, később férfi és lány kézilabdacsapat is indult.

A következő években a vasutas lányok nagyon jól szerepeltek minden fronton, háromszor is megnyerték például a vasutas bajnokságot is. Pár év múlva már kispályán értek el sikereket. 1953-ban az országos döntőn negyedik helyen végzett az MVSC, majd 1954-ben bajnoki rendszerben a második helyen, azaz ezüstérmes pozícióban értek célba a legmagasabb bajnoki osztály küzdelmei során.

“Kezdetben úgy éreztük, hogy némelyik budapesti csapat nem tekinti egyenrangú félnek a vidékieket. Akkor kezdtek el figyelni ránk, amikor megvertük a Győri ETO-t az előző évi bajnokot. Aztán az utolsó fordulóban a DVSC-vel játszottunk itthon. Emlékszem, november 23-a volt, egy nagyon ködös, hideg, szürke délelőtt volt, ennek ellenére is rengetegen szurkoltak nekünk, teltház előtt vertük meg a debrecenieket úgy, hogy közben egész Martintelepen visszhangzott a „Hajrá, vasút!” – meséli Kossárik Nándorné, leánykori nevén Polgár Mariann.

Hozzáteszi, a 6:4 arányú győzelem után a nem volt olyan nagy ünneplés, mint manapság szokás, csupán egy kis vendégség volt a sportklubban, kaptak egy bambit, aztán hazamentek és következő héten folytatták is az edzéseket. Mint mondja, a csapat erőssége volt a kemény edzés, jó erőnlét mellett az is, hogy a labdán kívül is szerették egymást, így aztán a bajnokság megnyerését együtt ünnepelték annak az ötvenedik és hatvanadik évfordulóján is.

További részleteket a Minap.hu cikkében olvashatnak.

Az aranyéremig emelkedtek a miskolci hölgyek

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek